Főoldal / Ápoltság / Védd a családodat helyes kézmosással! Mutatjuk, mire figyelj!
kézmosás

Védd a családodat helyes kézmosással! Mutatjuk, mire figyelj!

Ma nagyon alaposan moss kezet, hiszen október 15. a kézmosás világnapja! 

De hogyan bonyolítsd le azt a bizonyos kézmosást, hogy biztosan elérd a célod, és garantáltan mind saját, mind családtagjaid egészségét megőrizd? Segítünk! 

Sokan úgy tartják, hogy a kézmosás a világ legegyszerűbb dolga. Ez nagy tévedés! A kezeket elborító kórokozók csakis akkor távolíthatók el, ha a helyes technika mentén mosod meg a kezed. 

Lépésről lépésre mutatjuk, hogyan lehet tökéletesíteni a kézmosás menetét!

1. Vizezd be a kezeidet!

Folyó víz alatt alaposan nedvesítsd be a kezeidet. Nem javasolt forró vizet használni, mivel az károsítja és kiszárítja az érzékeny bőrt. 

2. Mindig használj szappant!

Nem elég hatékony, ha csak vizet használsz, nyomj szappant is a kezedre. Folyékony szappanból egy pumpálásnyi is elegendő. Ha nagyobb mennyiséget használsz, nem irritálja a bőröd, de nem is lesz tőle tisztább a kezed.

kézmosás

3. Szappanozd be az egész kezed!

Körkörös mozdulatokkal szappanozd be a kezed minden részét: az ujjak között, az ujjhegyeket, a körmöket és a tenyereket is. Minimum 20-30 másodpercig tartson ez a lépés, hogy a kórokozóktól és a baktériumoktól garantáltan megszabadulj. 

4. Alaposan öblítsd le!

A habot gondosan öblítsd le a kezeidről. A víz hőmérsékletére, a fentiekben említett okok miatt, érdemes figyelni!

5. Szárítsd meg a kezeidet!

A kezeidet – kiemelt figyelmet fordítva az ujjközeidre – puha törölközővel gondosan töröld szárazra. Légy finom, ne dörzsöld erősen, ne irritáld a bőrödet. A törölközőt gyakran, egy fős háztartásban legalább hetente egyszer cseréld!

6. A hidratálásról se feledkezz meg!

Javasolt minden kézmosás után hidratálni a kézfejet, mivel a tisztítás során a bőr fontos faggyúrétege kerül eltávolításra. A zsíros kézkrémek elősegítik bőröd saját regenerálódási folyamatainak beindítását. 

Miért olyan fontos az alapos kézmosás?

Az alapos kézmosással megszabadulhatsz a kórokozóktól és baktériumoktól. Ez az egészség szempontjából kiemelten fontos, ugyanis a betegségek csaknem 80 százaléka kézen keresztül terjed. 

Rendkívül fontos, hogy a kézmosás lépéseit a család legapróbb tagjai is megismerjék és helyesen alkalmazzák, hogy garantáltan mindenki biztonságban legyen! 

Nézd meg ezt is!

Banános muffin

Édes örömök mesterműve: A tökéletes banános muffin

Ennek a finomságnak már csak a neve is mosolyt csal az ember arcára. Egy olyan …