Főoldal / Gyereknevelés / Végezzen házimunkát a gyerek?
házimunka

Végezzen házimunkát a gyerek?

Szülőként nagy dilemma lehet, hogy a gyermekünknek mivel tesszük a legjobbat, ha rászoktatjuk a házimunka elvégzésére, vagy ha engedjük játszani, pihenni. Nem akarjuk megterhelni őt, de mégiscsak az életre kellene nevelni, nem igaz?

A helyzet átértékelése

,,Életünk szakmai sikere abból származik, hogy gyerekkorunkban elvégeztük-e a házimunkát” – mondja a Stanfordi Egyetem dékánja.

Kamaszkorban már túl késő házimunkára szoktatni a gyermeket!

A gyerkőcnek igenis meg kell tanulni, hogy meg kell dolgoznia azért, amit szeretne, és hogy semmi sincs ingyen. 

Már akár 2-3 éves kortól érdemes adni apróbb feladatokat a piciknek. Ez az ovi vagy iskola melletti felesleges energiáját is segít levezetni, ráadásul hasznosan . Ezen felül nagyon jót tesz az önértékelésének is. Oxitocin szabadul fel az agyában, büszke lesz magára, és persze szülőként minket is büszkévé tesz! 

házimunka

Házimunkák életkor szerint

A legapróbbakkal, 2-3 éves kortól már érdemes elpakoltatni a saját játékaikat – persze ne várjunk sokat, ekkor a cél még csak a rendre való szoktatás.

4-5 évesen akár már a kertészkedésben is segíthet. Rábízhatunk gyomlálást, szüretelést, még akkor is, ha csak kis balkonról van szó, és ott kisebb virágos ládákról. A házon belüli tevékenységek közül pedig a zoknik összepárosítását lehet kiadni feladatként.

6-7 évesen az iskola mellett nyugodtan bevezethetünk a házimunkák terén is több újdonságot a gyerkőc életébe, mint például a szemét kivitelét, vagy hogy ágyazzon be reggelente maga után.

Később, amikor már 8 és 12 év között van a gyermek, rá lehet bízni az ablakok lemosásától a porszívózáson át a zöldség hámozásáig mindent. Ha több feladatot is adnánk neki, akkor már fel is moshat a lakásban vagy ha van kutyus, akkor őt is elviheti sétálni a környéken. 

13- 15 éves korában pedig, amikor már szeret önálló lenni, rá lehet bízni nagyobb volumenű tevékenységeket, mint például a kistestvérre való felügyeletet.

Érdemes persze az ezzel kapcsolatos döntéseinket előzetesen az apukával is megbeszélni, hogy azonos állásponton legyünk.

Nézd meg ezt is!

Banános muffin

Édes örömök mesterműve: A tökéletes banános muffin

Ennek a finomságnak már csak a neve is mosolyt csal az ember arcára. Egy olyan …