Főoldal / Ápoltság / Foggyilkos ételek – ezeket ne fogyaszd, ha félted fogaidat
ételek

Foggyilkos ételek – ezeket ne fogyaszd, ha félted fogaidat

Bár a filmek világában mindenütt vakítóan fehér fogsorú emberek tűnnek fel, ne rugaszkodjunk el a valóságtól! A fogazat természetes állapotában világos csontszínű, nem pedig fehér. Ha nem is hófehérre, egészséges fogazatra azonban mindannyian vágyunk. Ehhez tudnunk kell, hogy melyek azok az ételek, amelyek károsíthatják fogainkat. Az alábbiakban bemutatunk néhány ilyen finomságot.

Chips

Bár a chips nagyon finom, de sajnos vannak hátulütői. Nemcsak hizlal, hanem magas a glükóztartalma is, ami fogszuvasodáshoz vezethet. Emellett a chips lerakódást képezhet a fogakon, és eltömítheti a réseket.

Tea

Bár a tea nagyon finom és többféle hasznos tulajdonsággal bír, tartalmaz koffeint és fluoridot is. Az utóbbi alapvető fontosságú az emberi szervezet működéséhez, de ha túl sok van belőle, károsítja a csontokat és a fogakat is. Hogy ezt elkerüljük, ne fogyasszunk napi négy csészénél több teát. És persze ne az olcsó, filteres változatot válasszuk, hanem a minőségit.

Popcorn

Egy mozizás jó időtöltés lehet, de rosszra is fordulhat, amikor ráharapunk egy a zacskó alján lévő ki nem pattogott kukoricára. Ez nagy kárt tehet a koronákban és a gyengébb fogsorban. A sós finomság emellett gyorsan felszívódó szénhidrátban gazdag, amiből aztán a fogakra ártalmas glükóz képződik.

De mi az, ami jót tesz a fogaknak?

ételek

A kalcium!

A fejlődésben lévő gyermekek számára is javasolt a kalciumban gazdag ételek fogyasztása. A kalcium számos egyéb pozitív tulajdonsága mellett a fogszuvasodás megelőzésének elsődleges eszköze.

Nézd meg ezt is!

Epres-áfonyás pite

Epres-áfonyás pite mascarpone krémmel

Az epres-áfonyás pite egy tökéletes nyári desszert, amely friss gyümölcsök zamatos ízével kápráztat el. Ez …