A konyha takarítása nem egy leányálom. Rengeteg apró résen, bemélyedésen, elektromos eszközön, zsíros, piszkos területen kell végigmenni ahhoz, hogy csillogjon-villogjon. Lehet a lelkesedés bármennyire nagy, még a legalaposabb háziasszonyok is hajlamosak kihagyni egy-egy rejtett sarkot a takarítás során. A lakás ezen része rendelkezik ugyanis a legtöbb eldugott zuggal.
Összeszedtük, hogy melyek a konyha azon részei, amiket akaratlanul, de rendszeresen kihagyunk a takarítás során.
Páraelszívó
Az elszívók rengeteg zsírt, olajat és egyéb szennyeződést gyűjtenek össze, ennek ellenére a legtöbben átsuhannak felette. Ha nem takarítjuk rendszeresen, kellemetlen szagokat áraszthat magából. Ügyeljünk arra, hogy a tisztítás alatt a gépezetbe ne kerüljön víz.
Hűtőszekrény
A hűtőben tárolt élelmiszerek lejárati idejének ellenőrzése mellett, szintén érdemes a hűtőszekrényt rendszeresen áttörölni, közben semmiképp se feledkezzünk meg a gumitömítésekről sem. Ezen a helyen gyűlik össze a legtöbb baktérium és kórokozó, sőt olykor még a rovarok is itt bújnak meg.
Az ajtógumi tisztításához kicsit húzzuk vissza a gumit, majd kefével és szappanos vízzel alaposan súroljuk át. Ezt havonta érdemes megismételni.
Konyhai gépek alatt
Abban az esetben, ha a konyhai készülékek nincsenek beépítve, ajánlott legalább évente kétszer kitakarítani a sütő, mikró vagy mosogatógép alatti területet. Ezekről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, pedig kimondottan sok szennyeződés telepedhet itt meg.
Függönyök és párkányok
A párkányokon és a függönyökön rengeteg por és zsír rakódik le, ami nemcsak ronda látványt nyújt, hanem az egészségre is káros lehet. Időnként ezeket is érdemes felfrissíteni.
Konyhai szivacs
Gyakran hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy nemcsak a piszkos edényekre, hanem a konyhai szivacsra is ráfér a tisztítás, hogy ezzel megfékezhető legyen a baktériumok terjedése. A szivacsot nem muszáj elsőre kidobni, betehetjük a mosógépbe is a konyharuhák mellé, viszont bizonyos időközönként mindenképp cserélni kell.