Az osztrák császármorzsa olyan étel, amely egyedi ízvilágával és történetével az osztrák-magyar konyha egyik különlegességévé vált. Ez az édes fogás, amelyért sokan odavannak, egy valódi csemege, amely a családi ebédek és ünnepi alkalmak elmaradhatatlan része sokunknál itthon. Ez a cikk bemutatja az osztrák császármorzsa eredetét, összetevőit és elkészítésének folyamatát.
Az osztrák császármorzsa eredete az Osztrák-Magyar monarchiáig vezethető vissza, egyes mondák szerint Erzsébet magyar királyné (más néven Sisi) udvari főszakácsa készítette a királyi párnak. Egy másik monda szerint pedig Ferenc József találmánya volt. Eredeti neve Kaiserschmarrn, ami valóban a császár után kapta nevét , melynek szó szerinti fordítása a császármorzsa. Most nézzük hogyan is kell elkészíteni ezt az isteni finomságot.
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 4 db tojás
- 3 dl tej
- 30 gramm mazsola
- 40 gramm vaj
- 1 evőkanál porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipetnyi só
Elkészítés:
- Hasonlóan a palacsintatészta elkészítéséhez, keverd össze a lisztet, tejet és tojássárgákat. A csomómentes állag érdekében fokozatosan adagold hozzá a tejet.
- Majd a tojásfehérjéket verd fel kemény habbá. Ezt óvatosan forgasd a masszába.
- Adj hozzá egy csipet sót, vaníliás cukrot és a mazsolát a tésztához.
- Egy nagy serpenyőben olvaszd fel a vajat, majd lassan öntsd bele a masszát. Ha csak kisebb serpenyőd van, két részletben süsd ki! Fedő alatt süsd körülbelül 5 percig.
- Amikor már pirosra sült, fakanállal vágd 4 részre, fordítsd meg, majd a másik oldalát is pirítsd meg fedő alatt.
- Végül szabdald fel darabokra a tésztát, szórj rá egy kanál cukrot, és így süssük át!
- Melegen tálald porcukorral meghintve, kiegészítve almaszósszal, lekvárral vagy befőttel!