Ősz van, ami egyet jelent a sütőtök szezonjával! Ha szereted az édes, fűszeres ízeket, akkor ezt az ínycsiklandó sütőtökös pite receptet imádni fogod! 🍂 A krémes töltelék és a ropogós tészta találkozása tökéletes desszert egy hűvös, őszi napon.
📝 Hozzávalók:
Tészta:
- 250 g liszt
- 150 g vaj (hideg)
- 1 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 2-3 evőkanál hideg víz
Töltelék:
- 500 g sütőtökpüré
- 150 g barna cukor
- 2 tojás
- 200 ml tejszín
- 1 teáskanál fahéj
- 1/2 teáskanál gyömbér
- 1/4 teáskanál szerecsendió
- 1 csipet só
- 1 teáskanál vanília kivonat

🥣 Elkészítés:
A tészta elkészítése:
- A lisztet, cukrot és sót keverd össze egy tálban.
- A hideg vajat darabold hozzá, és morzsold el a liszttel, amíg morzsás állagú nem lesz.
- Add hozzá a hideg vizet, és gyúrd össze, amíg egy sima tésztát nem kapsz. Formálj belőle korongot, és tedd hűtőbe legalább 30 percre.
A töltelék elkészítése:
- A sütőtökpürét keverd össze a barna cukorral, tojásokkal, tejszínnel, fűszerekkel és a vaníliával, amíg sima, egynemű krémet nem kapsz.
Tészta nyújtása és sütése:
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
- A hűtött tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki, majd bélelj ki vele egy piteformát.
- A tésztát szurkáld meg villával, és süsd elő 10 percig, hogy ne ázzon el a tölteléktől.
Töltelék beöntése és sütés:
- Öntsd a sütőtökös keveréket az elősütött tésztába, majd tedd vissza a sütőbe.
- Süsd 40-50 percig, amíg a töltelék meg nem szilárdul. Ha a teteje túlságosan barnulna, takard le alufóliával.
- Hagyd kihűlni, majd szeleteld fel és tálald tejszínhabbal vagy vaníliafagyival. 😋
Tipp:
Ha szeretnéd egy kis extra ízzel feldobni, szórd meg a pitét pirított dióval vagy mogyoróval a tálalás előtt! 🌰
