Minden sztárséf egyetért abban, hogy a jó étel a jó minőségű, szezonális alapanyagokkal kezdődik. A természetes körülmények között termett zöldségekben és gyümölcsökben több a tápanyag és a vitamin, ráadásul megvásárlásukkal a helyi termelőket is támogathatjuk. Májusban van a fejes saláta, a káposzta, a karalábé, sárgarépa, sóska, spárga, zöldborsó és a ribiszke, a szamóca és lassan itt az eper szezonja is. Amellett, hogy tudatosan figyelünk arra, hogy mi kerül a család asztalára, jól jöhet a sztárséfek egy-egy főzési ötlete is.
1.Színek és harmónia a tányéron
Evéskor nemcsak az ízek, hanem a vizuális élmény is hozzájárul az étkezés tökéletességéhez. Ádám Csaba, az Olimpia Vendéglő séfje arra bátorít minket, hogy tálaláskor játsszunk a színekkel és a formákkal is, legyen szó egy-egy szép és különleges kerámiatányérról, apró ehető virágokról vagy színes zöldségekről. Egyre több friss és üde színű hozzávalót találni a piacokon, kísérletezzünk velük bátran.
2.A tejföl a jolly joker
Sárközi Ákos, a Michelin-csillagos Borkonyha séfje szerint egy háztartás nélkülözhetetlen alapanyaga a tejföl, mindenképpen legyen a hűtőnkben egy pohárral, mert bármikor jól jöhet. Jól variálható, és az egyszerű ízeket is gazdagítja. Ami a francia ételekben a tejszín és a vaj, az a magyar konyhában a tejföl. Tudtad, hogy a világ legegyszerűbb és leggyorsabb desszertje az epervelő tejföllel? Krumplinyomóval összepasszírozzuk az epret úgy, hogy kissé darabos maradjon, majd ezen állapotában lecukrozzuk és állni hagyjuk. Amint levet eresztett rátesszük a tejfölt és kész is! Cukor nélkül is isteni!
3.A kávé, mint fűszer
Lássuk be, a kávé sokkal több, mint egy csésze felfrissülés. Bátran használhatjuk ételekben is. Segal Viktor tanácsa, hogy tekintsünk rá fűszerként, ízesítsünk vele pl. húsokat, de készíthetünk belőle szószt vagy akár habot is. Bátran kísérletezzünk, hiszen sokszor a látszólag nem összeillő alapanyagok is alkothatnak tökéletes íz párokat. A nagy melegben ne feledkezzünk el a különleges jegeskávékról sem, különlegessé teheted, ha a nem vízből, hanem kávéból készíted a jégkockát is!
4.Az egyszerű a nagyszerű
Hinnénk vagy sem, de Palágyi Eszter, a Costes Michelin-csillagos sztárséfje rajong az egyszerű, magyaros ételekért. Tervezzünk ezekkel akár hétköznapokon mi is: egy szaftos pörköltnek, egy tartalmas főzeléknek vagy egy rakott krumplinak van helye a mai modern konyhákban is.
Apró kis ötletekkel feldobhatjuk ezeket az ételeket is. Például csinálhatjuk a rakott burgonyát franciásan hajszálvékonyra vágva és egy könnyű besamelmártással rétegezve. Emellé persze még a hagyományos alapanyagok is belekerülhetnek, például a tejfölt elkeverjük a mártással, a kolbászból csinálhatunk chipset és tehetünk bele idényzöldségeket is.
+1 praktikus háziasszony tipp
Az almás pite nálunk az egyik legelterjedtebb és legkedveltebb sütemény, így minden háztartásban sűrűn kerül az asztalra. Most, hogy közelednek az igazán nyárias napok, elkészítettük nektek az almás pite hűsítő, nyári verzióját, íme a recept: RECEPTÉRT KATTINTS!