Főoldal / Ápoltság / A legjobb vasalási tippek

A legjobb vasalási tippek

Vajon van olyan nő, akinek örömet okoz a vasalás?  A hosszú órákat igénybe vevő,  nem éppen derékkímélő munkát a legtöbbünk húzza-halasztja, amíg csak lehet. Összeszedtük azokat a legjobb vasalási praktikákat, amivel gyorsabban és hatékonyabban fogsz vasalni Te is! Alapvetően figyelj arra, hogy olyan vasalódeszkát használj, ami a magasságodhoz passzol, mert ha rossz magasságban van, megfájdulhat a hátad, így pedig biztosan kínszenvedés lesz a vasalás. A vasalódeszka borítása pedig legyen tiszta és gyűrődésmentes. Nézzük milyen idő, pénz és kelmekímélő trükkökkel tudod megkönnyíteni az életed.

Időnyerők

A száraz ruhák vasalása sokáig tart utána pedig még szép számmal maradnak gyűrődések az anyagon. Ha nincs gőzölős vasalód, és nem volt alkalmad fél szárazon kivasalni a száradó ruhákat, akkor virágpermetezővel nedvesítsd be őket újra. Amikor még nyirkosak, sokkal könnyebben lesznek tökéletesen simák, így időt takarítasz meg! Gőzöléssel szintén időt spórolhatsz magadnak.

Csak takarékosan!

Vasald ki először a kisebb vasalási hőmérsékletet igénylő ruhákat, vagy hagyd ezeket utoljára, miután már kihúztad a vasaló zsinórját. Ha időd engedi vasalj ki minél több ruhát egyszerre, mert a vasaló bemelegedése is sok energiába kerül. Alacsony hőfokon kell vasalni a szintetikus anyagokat és a selymeket, és közepesen a gyapjút, de a pamutot és a lent bátran vasalhatod magas hőfokon.

A frissen vasalt ruha könnyen gyűrődik, ezért rögtön tedd vállfára, és akaszd fel valahova, például egy kilincsre vagy szekrénynyitó fogantyúra. Ne tedd székre, főként ne fából készültre, mert a meleg ruha elszíneződhet, és kezdhetsz mindent előröl: mosás – vasalás.

Kényeskedőknek

Nem fognak kifényesedni a ruháid, ha kifordítva vasalod őket, vagy vasalóruhát terítesz rájuk pl. textilzsebkendőt, pamut textíliát vagy vékony törülközőt, párnahuzatot. A ruhán az alapanyagnál kisebb hőmérsékletű vasalást igénylő bordűrt vasald ki először, és csak aztán a ruha többi részét.
A csipkét fordítsd visszájára, és tegyél rá vasaláskönnyítő anyagot így nem lapul el a mintázata.

A pliszé szoknyán tűzd össze hajcsattal a hajtásokat, vasald le a hajtást a csatig, majd vedd ki a csatot, és vasald le a helyét is.

A kényesebb anyagokat (acetát, triacetát, egyes poliészterek) vasaláskönnyítő anyagon (zsebkendőn, vékony törülközőn) keresztül és a kifordítva vasald, hogy ne sérüljenek meg. Az anyag legyen egyenletesen nyirkos. Az akrilanyagokat a visszájukról, de szárazon kell vasalni, a bársonyt és a kreppet szintén a visszáján, de nedves ruhán át vasald!

+1 tipp haladóknak

Tudtad, hogy nagyanyáink keményítőt használtak arra, hogy a ruha megőrizze formáját és a vasalást is sokkal rövidebb idő alatt megússzák? Mindig meglepődünk elődeink bölcsességén, pedig hatékonyabb lenne használni jól bevált praktikáikat! Tegyél egy próbát a keményítővel, nem fogsz csalódni. egyre figyelj csak, ne használj egyszerre öblítőt és keményítőt hiszen kioltják egymás hatását.

Nézd meg ezt is!

Gyors és egyszerű vacsora ötlet, amit mindenki imádni fog!

Gyors, ízletes és egyszerű vacsorát keresel? Akkor próbáld ki ezt a sült csirkemell-pennés tésztát! Az …