Főoldal / Házi Praktikák ! / Trükk poloska ellen

Trükk poloska ellen

Talán az elmúlt hetek egyik legtöbbet keresett kifejezése a „poloska ellenes szer” volt az interneten. Szerencsésnek mondhatja magát az, aki nem tudja miről is van szó tulajdonképpen. A többiek pedig vagy igyekeztek mellőzni a szellőztetést vagy bármiféle módot találni arra, hogy távol tartsák ezeket a felettébb idegesítő élőlényeket otthonuktól.

Úgy tűnik, nyerésre állnak!

Nemcsak az a kellemetlen a poloskában, hogy megeszi a növényeket, összevissza hangosan zümmögve repked, de ráadásul veszély esetén védekezésképp bűzt áraszt magából. Minél többen vannak, annál inkább érezhetővé válik a bűz már a lakásban is. A bűzmirigye miatt nem tanácsos lecsapni vagy eltaposni és mivel behurcolt fajról van szó, nincs Magyarországon természetes ellensége. Nincs kifejezetten a poloskák ellen kifejlesztett rovarölő szer sem, tökéletes védelmet pedig még a szúnyogháló sem adhat, hiszen a lapos kis testükkel a legapróbb réseken is képesek átjutni. A téli búvóhelyüket keresve a lakásunk különböző szegleteibe igyekeznek beköltözni. Találtunk már könyvespolcban, tiszta ágynemű között, vagy épp a függöny rojtokon hintázó példányokat. Persze senki nem szeretné megosztani lakhelyét ezekkel a kis idegesítő élőlényekkel, de akkor mégis mit tehetünk ellenük?

Van remény!

Az első hidegek beköszöntével, tömegesen néznek fagymentes, téli menedék után a lámpafény pedig kimondottan hívogató számukra. Mivel a lakás egyáltalán nem a megfelelő közeg a poloskának ezért itt elszaporodni nem fog, maximum megpróbál áttelelni. A szobahőmérsékleten azonban nem fog lelassulni a szervezete, így növényi nedvek hiányában hamar ki fog száradni. Persze ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy a legjobb megoldás, ha megvárjuk, amíg kiszárad és összeszedjük porszívóval a tetemeket. A porszívózás felmerülhet megoldásként, de félő, hogy a poloska megijed a nem várt támadástól és elbűzösíti a porzsákot, amit aztán dobhatunk is ki azonnal, hiszen a következő porszívózás alkalmával biztos, hogy az egész lakást bebüdösíti.

Vannak, akik a manuális megoldásra esküsznek, és kis papírlappal kitessékelik őket. Az is üzembiztos megoldás, ha pohárral szedjük össze őket és úgy tesszük ki a szűrüket. Van, aki összeszedi WC-papírral és le is húzza a lefolyón. A legbiztosabb megoldás azonban, ha segítségül hívjuk a pet palackot! Ha szeretünk „vadászni” rájuk akkor simán töltsünk valamilyen vegyszer a pet palackunk aljára és a gyanútlan rovart tessékeljük be a nyíláson. Eléggé sután mozognak tél felé közeledve le is lassulnak, ezért könnyen elkaphatjuk így őket. Készíthetünk csapdát is, ekkor vágjuk félbe a pet-et és a nyílásban végződő részét fejjel lefelé helyezzük vissza a palack aljába csúsztatva. Ennek az aljára is töltsünk valami biológiailag bomlasztó folyadékot és valamilyen fényforrás elé helyezzük ördögi poloska csapdánkat. Az eredmény? A poloska észleli a fényforrást, odarepül mert nem képes ellenállni, rászáll a pet szélére és mivel egy komplett csúszdát kreáltunk számára, belepottyan a végzetébe.  Így nyerhetjük meg a poloskák ellen folytatott háborút egy kis taktikázással. Ha pedig véletlenül mégis rálépünk egyre, fújjunk utána azonnal légfrissítőt, hiszen a poloska bűze hosszú perceken keresztül megkeseríti az életünket!

Nézd meg ezt is!

Gyors és egyszerű vacsora ötlet, amit mindenki imádni fog!

Gyors, ízletes és egyszerű vacsorát keresel? Akkor próbáld ki ezt a sült csirkemell-pennés tésztát! Az …