Ma már számos konyhai robotgéppel találkozhatunk a műszaki áruházakban, és a háztartási üzletekben. Különböző aprító, préselő, szeletelő, és formázó eszközök állnak rendelkezésünkre. A nagy választékban, és a sok új konyhai eszköz között, amelyek a konyhánkban kallódnak, néha hajlamosak vagyunk megfeledkezni a jól bevált, és elképesztően univerzálisan használható klasszikusokról. Ilyen a turmixgéped is. Az igazság az, hogy annyi különböző feladatra képes ez az egy gép, hogy valóban nincs is nagyon szükségünk másra. Nézzük mi az az 5 dolog, amit ezzel is elkészíthetsz.
1. Liszt alternatívák
A klasszikus búzalisztnél vannak sokkal egészségesebb alternatívák. Nem feltétlen akkor kell ezeket használni, ha valakinek ételérzékenysége vagy allergiája van, hiszen egészségmegőrzés céljából is jobb választás. Azonban ezek a boltokban egy vagyonba kerülnek. A jó hír az, hogy ezt is elkészítheted a turmixgépedben, legyen szó zablisztről, csicseriborsólisztről, vagy akár kukoricalisztről. Szinte bármilyen száraz hüvelyesből tudsz lisztet készíteni a turmixgép “pulse” funkciójával, vagy egyszerűen csak használd a legalacsonyabb fokozaton.
2. Mogyorókrém és társai
Mogyoró, kesudió, mandula, mind alkalmas arra, hogy ínycsiklandó krémet készíts belőle. Használhatod a sütik krémjéhez, díszítéshez, a reggeli pirítósra kenve, vagy akár magában is! Csak dobd be a turmixgépbe, és daráld le. Ennyire egyszerű. Az elején egy kicsit hangos lesz, de ne aggódj, nem tesz semmilyen kárt a gépben. Ha egy kicsit a turmix oldalára tapad, csak nyúlj be egy kanállal, és irányítsd a félkész masszát a vágófejek felé. Ne felejtsd el áramtalanítani, amíg benyúlsz a kanállal!
3. Zsemlemorzsa
Ha sajnálod kidobni a száraz kenyeret, zsemlét, kiflit, akkor így újrahasznosíthatod! A kiszáradt pékárut tedd a turmixgépbe apró darabokra tördelve, daráld le, és kész is a zsemlemorzsa! Ezzel nemcsak megelőzted a pazarlást, de ráadásul legközelebb olyan zsemlemorzsát használhatsz, amiről biztosan tudod, hogy miből készült.
4. Krémlevesek
A legtöbben azt gondolják, hogy a krémleveseket csak kézi turmixgéppel lehet elkészíteni. De semmi akadálya, hogy a klasszikus turmixban csináld. Egy jó turmixgép ugyanolyan simára el fogja készíteni, és így megúszod a kézi turmixal járó kellemetlenségeket, mint pl. a kifröccsenő cseppek utáni takarítást.
5. Szószok
Mennyivel finomabbak a saját készítésű szószok és mártogatósok, mint a boltban megvásárolhatóak, igaz? De megéri a fáradozást? A szószkészítés egyik hátránya a sok szeletelés, préselés, kozkázás, darálás. Dehát ezt a turmixgép mind elvégzi helyetted. Hidd el, semmi különbség nem lesz, hogy te vágtad e apró darabokra a hagymát, vagy a gép! Készülhetnek is a finom, saját készítésű salsa, paradicsom, négysajtos szószok!
Gondoltad volna, hogy egyetlen konyhai robotgéppel ennyi mindenre lehetsz képes? Te melyiket próbálnád ki?