Főoldal / Életmód / 5 élelmiszercsalás, aminek te is bedőlsz

5 élelmiszercsalás, aminek te is bedőlsz

Legközelebb, amikor az élelmiszerboltban jársz, és meg kell vásárolnod a következő termékeket, fordíts nagyobb figyelmet arra, hogy pontosan melyik terméket teszed a kosaradba. Talán te is fel fogod fedezni azt, amit mi „élelmiszercsalásnak” tartunk.

Segítünk, hogy el tudd kerülni a csaló élelmiszereket, lássuk, mire kell jobban figyelned!

  1. Méz

Sokan a cukrot inkább mézzel helyettesítik, hiszen egészségesebb és jótékonyabb hatású. De sajnos sajnos ez nem minden üvegre igaz. Ha elgondolkoztál már azon, hogy egyes üvegek közt miért van akkora árkülönbség, akkor ennek valószínűleg az összetevőkhöz van köze. De az ár sem mindig kizáró ok, sőt nemcsak a kereskedelemben, de már termelői szinten is előfordul a hamis méz. Ezért, ha biztosra akarunk menni, akkor válasszunk egy megbízható termelőt, aki nem kockáztatná hitelességét mézhamisítással. Illetve, aki mindig is valós mézet fogyasztott, annak a méz illata és íze is sokat elárul, érezhetően más íze van egy hamis méznek.

2. Olivaolaj

A boltokban értékesített olívaolajok nagy része teljes átverés. Sokat tévesen hirdetik úgy, mint „szűz” vagy „extra szűz”, és még ha azt állítják, hogy Olaszországból származik is, valószínűleg nem. Néhány olívaolajat még olcsóbb, alacsony minőségű olajokkal kombinálnak. A legrosszabb esetben az olcsó palack, egyszerűen növényi olaj lehet, és hozzáadott színezéket is tartalmazhat! Sajnos nem könnyű megmondani, hogy valódi vagy hamis. Csak meg kell kóstolni, és saját magad is el tudod dönteni (vagy egy hozzáértő szakember segítségét kell kérni)!

3. Tej

Sajnos a boltokban található tejek tehenet már nem nagyon láttak. Ráadásul mindenféle káros anyagot tartalmazhatnak, ezért jobb, ha elfelejtjük a bolti tejeket és inkább házi tejet veszünk. Sokkal több értékes tápanyagot tartalmaz, ezért keress egy termelőt, akitől hozzájuthatsz.

4. Bors

Úgy néz ki, mint a fekete bors. Olyan, mint a fekete bors. Az íze is olyan, mint a fekete borsé. De tényleg fekete bors? Ezt nehéz megmondani csak a kinézetéből, illatából vagy ízéből, ám az őrölt borsba sok más adalékanyag is belekerülhet. Nem könnyű megmondani, hogy melyik bors hamiskás, de a biztonság érdekében mindig vásárolj egész borsot, és inkább őröld meg te magad. A teljes borssal kevésbé érhet csalódás.

5. Balzsamecet

Biztos nem gondoltad volna a balzsamecetről, hogy hamis lehet, de amit a boltokban kapunk, annak köze nincs az eredeti balzsamecethez. Csak azért, mert a címkén a „ Aceto Balsamico di Modena ” felirat szerepel, nem azt jelenti, hogy Modenából származik(eredeti balzsamecetről híres olasz város). A balzsamecet főzött szőlőmustból (trebbiano fehérszőlőből) készül, nincs benne semmilyen adalékanyag. 12 (affinato) illetve 25 (extravecchio) évig érlelik. Nálunk kapható balzsamecetek többsége sajnos tele van mindenféle adalékanyaggal. Ha az eredeti ízre vagy kíváncsi, akkor ezt a feliratot keresd: Aceto Balsamico tradizionale di Modena.

Nézd meg ezt is!

Smink és gyereknevelés

Ma már akár tinédzsernek sem kell lennie egy lánynak, és megjelenik rajta a smink. Nem …