Főoldal / Életmód / A szeretet nyelve nem evidens!
A couple in love in the sunset on the beach

A szeretet nyelve nem evidens!

Előfordult már veled, hogy szépen szóltál a párodhoz, ő mégis rád mordult? Vagy kitaláltál egy meglepetést, amivel kedveskedni akartál valakinek, mégsem sült el jól, nem az általad várt eredménybe ütköztél? Utáltál már valakit, miközben a szíved szakadna meg, ha el kellene válnod tőle? Álmodoztál már arról, hogy bárcsak a párod azzal lepne meg téged, amire vágysz és azokat a szavakat suttogná a füledbe, amiket mindig is hallani akartál?

Miért nem olyan egyszerű kifejeznünk egymás számára érzéseinket? Ez természetesen egy eléggé komplex téma, rengeteg könyv is készült róla, mi most csak az egyik okra szeretnénk felhívni figyelmed, ámbár ez sokszor egy házasság megmentéséhez is elég lehet…

Alapvető emberi tulajdonság, hogy az ember önmagából indul ki, hiszen önmagával kapcsolatban rendelkezik a legtöbb információval. Úgy vélekedik, hogy ami neki jó, az másnak is jó lehet, ezért csupa jó szándékkal úgy viselkedik másokkal, ahogy neki jól esne. Jó esetben van így természeten, mert sajnos eléggé gyakran előfordul az is, hogy nem vesszük észre, hogy bizonyos tetteinket, ha mások velünk tennék meg, mennyire rosszul is esne az nekünk, de ez egy másik téma, erre majd máskor térünk ki. Visszatérve arra, hogy saját magunkból indulunk ki, így van ez a kommunikációval is. Ugyebár azt tudjuk, hogy a kommunikáció sokkal több a puszta szavaknál. A kommunikáció egy komplex, és folyamatosan végzett tevékenységünk, amely üzeneteinket közvetíti szavaink, hanglejtésünk, mozdulataink, testtartásunk, ruházkodásunk, hajviseletünk, ápoltságunk, tetteink, gesztusaink segítségével. Mindezek együttesével érjük el, hogy környezetünk megtudja, amit szeretnénk, de ez nem mindig alakul úgy, ahogyan mi szeretnénk…

160463-164847Nagy hiba, hogy azt gondoljuk, ami nekünk jó, az mindenképpen jó mindenkinek, bárkinek. Nem így van! Egyediek vagyunk mindannyian, sajátosan gondolkodunk, érzünk, emiatt az is egyedi, hogyan fogjuk fel a hozzánk érkező üzeneteket, ingereket, ráadásul az is befolyásolja viselkedésünket és felfogásunkat is, hogy éppen milyen lelki vagy fizikai állapotban vagyunk. Ezért nagyon fontos lenne már az iskolában is tanítani, hogyan fedezzük fel először is önmagunkat, hogy teljesen tisztában legyünk azzal, mit akarunk, mit gondolunk, és mi hogyan vagyunk képesek mindezt kifejezni, aztán feltétlenül lényeges, hogy megpróbáljuk kideríteni, hogy a másik ember, aki felé a kommunikációnkat irányítjuk, milyen szavak, gesztusok, stb. használatával érti úgy az üzenetünket, ahogy azt küldeni szeretnénk. Egy-egy olyan szó, vagy gesztus, amelynek jelentését illetően nem vagyunk egy véleményen, mert máshogy ismerjük, vagy számunkra mást jelent, mint kommunikációs partnerünknek, hatalmas kavarodásokat tud okozni. Miután félreértettek minket, azután már ők a félreértett tartalomra reagálnak, és mi pedig arra reagálunk, amit válaszként kaptunk. Ezen a macskalépcsőn ugrálva egy kedvesnek szánt üzenetből pillanatokon belül véres háborúzás alakulhat ki, és a végén már nem tudjuk, hogy miért történt mindez.

Nagyon tipikus problémája a férfiaknak például, hogy hogyan ajándékozzák meg kedvesüket annak reményében, hogy örömet okozzanak. Nem értik a nőket és az idiótának, érthetetlennek érzékelt reakcióikat, ezért gyakorlatilag a legtöbb férfi retteg az ajándékozástól. Ugyan ilyen zaklatottságot okoz, amikor egy férfi vagy egy nő szeretné kifejezni érzelmeit párja felé, és úgy érzi, mindent megtesz azért, hogy a megfelelő szavakat és gesztusokat használva doromboljon, majd elutasító vagy sértődött, esetleg csalódott választ kap… Miért? Nos, lehet, hogy mindent megtett, csak épp azt a legfontosabb dolgot nem, hogy megfigyelné vagy megkérdezné párját arról, hogy számára mit jelent a szeretet, a szerelem, mire vágyik, mitől érzi magát biztonságban, stb. Nem a saját vágyainkat kell a párunk részére kielégíteni, hanem az ő vágyait teljesíteni, hogy örömet okozzunk neki, és ugyanettől tudunk mi is boldogok lenni, ha visszakapjuk.

Az emberek szeretetnyelve tehát az a kommunikációs eszköztár (szavak, gesztusok, tettek, viselkedés), ami az adott ember számára kifejezi, hogy őt szeretik. Ezt kell kutatnunk és megismernünk, hogy célunkat elérjük, és itt kell első sorban keresni a problémát, amikor nem működik jól egy kapcsolat! Ehhez idő kell, odafigyelés és valós szándék! Ne legyünk annyira önzőek, kicsit lépjünk ki a saját auránkból, és látogassuk meg a másik emberét! Finoman és kedvesen az ilyen dolgokról beszélgetni is érdemes, mert igazából mindenki tudja, hogy mit szeret, és mi esne neki jól, csupán csak oly kevesen kíváncsiak erre, hogy már meglepődünk, amikor valakit ez érdekelni kezd, esetleg meg is ijedünk tőle, vagy talán nem fogalmaztuk még meg ezt soha magunknak. De érdemes elgondolkodni ezen, sőt, aki jelenleg nem él párkapcsolatban, az csinálja meg ezt házi feladatként hamar, mert csak olyan partnert érdemes választani, aki érti a mi saját szeretetnyelvünket, s akiét mi is értjük!

Próbáld ki, hogy holnap nem a saját érzéseiden rágódsz, hanem párodét figyeled, értelmezed, amit felfedeztél kipróbálsz, tehát elkezdesz az ő szeretetnyelvén kommunikálni vele! Nagyon meg fogsz lepődni, hogy egy aprósággal is milyen hatást tudsz kiváltani!

Nézd meg ezt is!

Valentin napi ajándék

4+1 egyedi Valentin-napi randiötlet

Ahogy közeleg a Valentin-nap, mindannyian keresünk valami új és kreatív módot arra, hogy kifejezzük szeretetünket …