Főoldal / Gyereknevelés / Így lehetsz tökéletes anya – a gyereknevelés 10 szabálya

Így lehetsz tökéletes anya – a gyereknevelés 10 szabálya

Szülőnek lenni nem kis feladat, ugyanis mind a legjobbat szeretnénk nyújtani gyermekünk számára. Gyakran felvetül a kérdés, hogyan lehetne ezt a legjobban végezni. Sokan követik a saját gyerekkorukban látott példát, míg mások szembemennek az ismert nevelési elvekkel.

Most mi megmutatjuk a tíz legfontosabb szabályt, amit betartva tökéletes édesanyává válhatsz.

1. Légy következetes!

Jelölj ki egyértelmű szabályokat, amiket követnie kell a gyermekednek. Ezeket tudasd vele előre! Sikeres teljesítés esetén dicsérd meg, éreztesd vele, hogy értékeled a cselekedetét. Viszont ha valami rosszat csinál, azt is tedd szóvá.

2. Kommunikáljatok egységesen!

Fontos, hogy a szabályok ugyanúgy érvényesek legyenek veled, a pároddal, vagy éppen a nagyszülőkkel töltött idő alatt is. Az előírásokat beszéljétek meg, hogy mindannyian aszerint kommunikáljatok a gyerkőccel.

3. Mutass példát!

A gyerekek tudattalanul is sokat tanulnak a szüleiktől. Éppen ezért fontos, hogy te is úgy éld a mindennapjaid, ahogy a gyermeked jövőjét szívesen elképzelnéd. Ahhoz, hogy gyermeked hallgasson rád, neked is meg kell felelned az általad kijelölt szabályoknak.

4. Ne várd el, hogy mindenben jó legyen!

Minden szülőben titkon ott lapul a vágy, hogy a gyermeke minden téren kiemelkedően teljesítsen, és el lehessen vele dicsekedni másoknak. Azonban a magas elvárások miatt a gyerekek szorongani kezdenek, és megfelelési kényszerük is kialakulhat. Jelölj ki reális célokat, amelyek gyermeked képességeire, személyiségére vannak szabva!

5. Tölts vele minőségi időt!

A mindennapokban néha alig marad idő a gyerekkel foglalkozni. Éppen ezért fontos, hogy amikor van rá lehetőség, a teljes figyelmedet neki szenteld.

6. Támogasd!

A gyermekeknek szükségük van egy biztos pontra, amiben bármikor meg tudnak kapaszkodni, ha egy nagyobb megpróbáltatással találják szembe magukat. Légy a gyermeked támasza, nyújts számára biztonságérzetet, nyugtasd meg, ha szüksége van rá. Állj mellette akkor is, ha nem értesz egyet minden döntésével.

7. Neveld az életre!

Fontos, hogy már a kezdetektől bízz a gyermekedre a korának megfelelő feladatokat. Ezzel felelősséget adsz a kezébe, és a sok kis sikerélmény megerősíti az önbizalmát is.

8. Hagyd kibontakozni!

Kezeld komolyan a gondolatait, ha valami ötlete támad, segítsd, hogy megvalósíthassa.

9. Adj iránymutatást!

Vezesd a gyermeked, anélkül, hogy kontrollálni akarnád őt. Tanácsokkal tereld az útján. Ha valamit rosszul csinált, magyarázd el neki, hogy az miért rossz, hogy ezáltal az értékrendje is fejlődhessen!

10. De mindenekelőtt: feltétel nélkül szeresd!

Mindig éreztesd, hogy szereted, akkor is, amikor együtt játszotok, de akkor is, ha éppen összetörte a kedvenc antik vázád.

Nézd meg ezt is!

tábor

Nyári tábor előtt álltok? Így készülj, hogy ne sírás legyen a vége!

A nyári szünet a szülők számára nem csak játék és mese. Rengeteg logisztikával, tervezéssel, szervezéssel …