Főoldal / Házi Praktikák ! / 3 ok, hogy miért NE gereblyézd el a leveleket

3 ok, hogy miért NE gereblyézd el a leveleket

A levelek már elkezdtek lehullani, és kisebb nagyobb halmokat alkotni az udvarokban. Mielőtt azon kezdesz el gondolkozni, hogy mikor gereblyézd össze, és gyűjtsd zsákba őket, olvasd el ezt a cikket, amiből kiderül, hogy miért nem ajánlják ezt a szakértők.

Környezetvédelmi szakértők azt remélik, hogy egyre többen hagyják a gyepen, a lehullott leveleket. Miért is jó ez?

1. Természetes táptalaj

Mivel az avar hozzátartozik a talaj természetes körforgásához, ez a lehető legideálisabb naturális talajtakaró a gyepnek. Ha hatékonyabban szeretnéd kihasználni a lehullott levelek tápláló hatását, ajánlott felaprítani egy aprítógéppel, és hagyni állni a tél végéig. Komposztálva pótolja a föld szükséges tápanyagait, és egyben lent tartja a tavasszal elültetett magokat.

2. Az üvegházhatású gázok veszélye

Az üvegházhatású gázok mennyiségének növekedése az atmoszférában arra int, hogy a lehető legkisebbre csökkentsük a bezacskózott levelek szeméttelepre való szállítását. Ugyanis évekbe is telhet a rothadó leveleknek, amíg lebomlanak, főleg a műanyag zsákokban. Ráadásul mindeközben nagy mennyiségű metángáz szabadul fel. Tudósok szerint az ilyen jellegű szemét csak körülbelül egyharmada bomlik le a tárolásból adódó oxigénhiány miatt. Megállapították azt is, hogy a levelek nitrogén-monoxidot bocsátanak ki, amely rosszabb, mint a szén-dioxid.

3. Mit rejt még a levéltakaró?

Van még egy jó ok arra, hogy ne távolítsunk el minden levelet, méghozzá az alatta megbúvó állatvilág. A kedves kis állatkák, mint a gyíkok, rovarok, sünök szeretik a leveleket használni, hogy hajlékot találjanak maguknak a hideg és a csapadék elől.

Ha már eddig is kerested a kifogásokat, hogy miért nem mész ki gereblyézni, hát most 3 nyomós érvet is adtunk, ami felment a feladat alól. Ügyet se vess a szomszédok rosszalló pillantásaira, amit a gereblyézetlen kertedre vetnek, hiszen te már tudod, hogy milyen jó helyen vannak ott azok a levelek.

Persze ha nem szereted a felhalmozódott avar látványát az udvarodon, vagy ha kifejezetten szereted ezt a fajta házkörüli munkát, akkor nem állunk az utadba! Azonban ha van rá lehetőséged, könnyen lebomló, speciális komposztáló zsákba gyűjtsd őket.

Bradolife termékcsalád

Nézd meg ezt is!

5 praktikus tipp a hófehér függönyökért

Praktikus tippek, praktikus háziasszonyoktól Rend a lelke mindennek. A lakás szép tisztaságához nélkülözhetetlenek a vakítóan …