Főoldal / Ápoltság / 5 tipp, hogy ne kapd el a környezetedben élőktől a betegséget!

5 tipp, hogy ne kapd el a környezetedben élőktől a betegséget!

Munkahelyen, óvodákban, iskolákban hamar és könnyen terjed a járvány. Elég, ha egy kicsit legyengül az immunrendszerünk – ami a téli időszakban elég könnyen előfordulhat – vagy egy picit kevesebb figyelmet fordítunk a megfelelő higiéniára, fertőtlenítésre, és máris minket is ledönt a lábunkról a betegség.

Nehéz feladatnak tűnik, hogy a velünk szoros kapcsolatban élőktől ne kapjuk el a betegséget, hiszen a folyamatos köhögés, tüsszögés hatására a levegőben könnyen terjed a vírus.

Azonban elég egy kis odafigyelés és máris kivédhetjük a nyavalyát, amit mindenki elakar kerülni.

Mit tudunk tenni, hogy megelőzzük a betegségeket? 

1. Szellőztessünk gyakran!

A járvány a levegőbe bekerülve hamar elterjed. Telente sem szabad megfeledkezni a gyakori szellőztetésről. Ha többször rövid időre kinyitjuk az ablakot a hideg levegőt se érezzük meg és még a betegség terjedését is kontrolláljuk!

2. Erősítsük immunrendszerünket!

Ne feledkezzünk meg a vitaminpótlásról. Szedjünk C-, D- és multivitamint mindennap és próbáljunk meg a lehető legtöbb gyümölcsöt, zöldséget fogyasztani. Készítsünk frissen facsart narancslevet, citromos vizet és igyunk reggelente éhgyomorra egy pohár almaecetes langyos vizet.

3. Mozogj!

Nem szabad a hideg időszakban sem megfeledkeznünk a mozgásról, ugyanis erősíti az immunrendszerünket. Elég napi 30 percnyi sporttevékenység is. Ha nem járunk edzőterembe, sétáljunk mindennap egy keveset.

4. Aludj eleget!

Nemcsak a teljesítőképességünkben, de az immunrendszerünkben is kárt okozhatunk, ha kevesebbet alszunk napi 7 óránál.

5. Moss kezet gyakran!

Naponta több olyan tárgyat is megfogunk, amit előtte valaki más használt – tömegközlekedési eszközön a kapaszkodó, toll, pénz. Ezeken vírusok hadai telepednek meg. Próbáljunk meg naponta többször is fertőtlenítő hatású szappannal kezet mosni. Ha erre nincs lehetőségünk használjunk kézfertőtlenítő szert vagy kendőt.

 

Nézd meg ezt is!

Banános muffin

Édes örömök mesterműve: A tökéletes banános muffin

Ennek a finomságnak már csak a neve is mosolyt csal az ember arcára. Egy olyan …