Főoldal / Ápoltság / Ezért veszélyes a tömegközlekedés!

Ezért veszélyes a tömegközlekedés!

Közismert tény, hogy a tömegközlekedési eszköz a baktériumok és vírusok melegágya. Kevés azon szerencsések száma, akinek ne kelljen nap mint nap valamilyen közösségi személyszállító járművet használnia, így az emberek nagy többsége nap, mint nap fertőzés veszélyének van kitéve.

Ahogy gyerekkorunkban tanították mindig a kezünkbe tüsszögünk vagy köhögünk, hogy ne terjesszünk a baktériumokat, azonban ez mégsem helyes, hiszen utána a kapaszkodó megfogásával máris könnyen továbbadhatjuk a betegséget a következő embernek, aki ugyanazt a fogantyút szorítja meg. Mi vigyázhatunk a további utasokra azzal, hogy zsebkendőbe köhögünk vagy tüsszentünk, azonban azt sosem tudhatjuk, hogy az előttünk lévő is ilyen előretekintő volt-e.

A cseppfertőzés útján terjedő bacilusok képesek egy idő után a száraz területeken a kiszáradásra, de a gombás kórokozóknál ez a tény nem áll fenn, azok képesek napokig is fertőzni. Tünetei hamar észrevehetők a bőrünkön megjelenő piros, viszkető foltok miatt. Nagyobb gondot is okozhatnak azonban a szervezetbe jutva, mint a bőrbetegség. Az immunrendszerünk megtámadásával képesek gyulladást, allergiát, belső szervek komolyabb megbetegedéseit okozni.

Azonban nemcsak ezektől a betegségektől kell tartanunk, számos egyéb emberről emberre könnyen terjedő kór van, amit nagy rizikófaktorral elkaphatunk (tüdőtuberkulózis, hepatitis és herpesz egyes fajtái).

Próbáljunk meg vigyázni egészségünkre, sose tudhatjuk milyen higiéniás körülmények között és milyen betegséggel rendelkező személy utazott előttünk. Mossunk alaposan kezet fertőtlenítő szappannal, amilyen hamar csak lehetséges, miután elhagytuk a tömegközlekedési eszközt, ha erre nincs lehetőségünk használjunk kézfertőtlenítő gélt vagy kendőt. Egy kevés odafigyeléssel könnyen elejét vehetjük a betegségeknek.

BRADO KÉZF

Nézd meg ezt is!

Különbségek a hagyományos és a fertőtlenítő folyékony szappanok között

Az egészség és higiénia fontosságának felismerése egyre növekszik a világban, különösen a közegészségügyi veszélyekre való …