Főoldal / Házi Praktikák ! / A nagyi praktikái

A nagyi praktikái

Sok minden van, amit édesanyánktól vagy a nagymamánktól öröklünk. Sokszor olyan háztartásban használt fortélyokat tanulhatunk idősebb felmenőinktől, amit aztán mi magunk is tovább hagyományozunk.

Biztos neked is van olyan recepted, esetleg olyan ruhád, vagy olyan háztartási praktikád, amit megörököltél, és amit már a nagyi is úgy csinált.

 

Összeszedtünk mi is néhány izgalmas trükköt. Íme pár nagyi praktika:

  • Illatos porszívózás. Ha egy kis olajos esszenciát csepegtetsz a porszívó szűrőjébe, akkor porszívózás közben, és utána is, fantasztikus illat járja majd be a szobát. Az illóolajat akár még az adott évszakhoz is passzíthatod, így karácsonykor a fahéj és alma, míg mondjuk ilyenkor tavasszal a levendula és a nárcisz illataroma lehet a nyerő választás.

 

  • Sózz, sózz és sózz! Minden háziasszony harcol a tűzhelyen megragadó szennyeződések ellen. A “nagyi szerint” ha sót szórsz a főzőlapra, majd leöntöd ecettel, annyira, hogy minden odaégett foltot ellepjen, majd hagyod állni rajta néhány percig. Végül töröld le hideg vizes ronggyal, akkor a leégett maradékok foltjai hipp-hopp eltűnnek.
  • Fújj, szőr! A kanapén, a fotelon, vagy az ágyon fellelhető kutya-, macskaszőrt könnyen össze tudod szedni egy ragasztószalag segítségével.
  • Ne égjen oda! Biztos te is jártál már úgy, hogy leégett a tej a lábasban? Egy nagyon könnyű és egyszerű trükkel most elkerülheted ezt a kellemetlenséget is. Forrás előtt csak öblítsd át az edényt jó alaposan és jó hideg vízzel.
  • Nem elég puha? Nem akar megpuhulni a csirke húsi a levesben? Van megoldás! Tegyél a leveshez egy evőkanál ecetet, de semmiképp se többet, hiszen nem ecetes csirkelevest akarsz utána feltálalni. De egy evőkanál ecet néhány perc alatt szépen megpuhítja majd a csirkédet.
  • Szeszes ital. A gyógyszertárban megvásárolt alkohol csodákra képes, ha szanitert tisztítasz. A takarításban mindig a fürdőszoba az egyik legkényesebb helység. Egyszerűen csak permetezd be az alkohollal a tisztítandó kádat, zuhanytálcát, vagy csapot, majd egy nedvszívó ronggyal jól töröld át. Csillogni fog, mint az ezüst, meglásd.

 

Nézd meg ezt is!

Így kezeld a kellemetlen lábizzadást!

Míg télen a zárt, nehezen szellőző cipők, úgy nyáron a meleg idő és a nyitott …