Főoldal / Életmód / Meglepő milyen hatással van szervezetünkre a pára?
Woman cooling herself with a blank paper.

Meglepő milyen hatással van szervezetünkre a pára?

A páratartalom nem más ugye, mint a levegő nedvességtartalma. Ez akkor ideális, ha a levegő által maximálisan felvehető vízpára 40 és 60 % között van. Akkor van baj, ha ettől eltér a szoba, vagy a lakás páratartalma.

Ha túl alacsony, vagy túl magas a páratartalom, sajnos mind a kettő okozhat bajokat és tüneteket.

Nézzük meg, melyek lehetnek ezek!

Mi történik a magaslatokban?

A magas páratartalmat az emberi szervezet egyáltalán nem szereti.

Mivel úgy lettünk kitalálva, hogy testünket párologtatással hűtjük le, nehezen tudjuk ezt megtenni, ha a páratartalom hegycsúcsi magaslatokban van az adott szobában. Ilyenkor kezdünk el izzadni.

Ez nyáron különösen veszélyes lehet, hiszen akár hőgutát, vagy túlhevülést is okozhat.  Ezért kell ilyenkor sok folyadékot inni, amit szerencsére nem olyan nehéz megtartani, hiszen hideg, nyári frissítők várnak szinte minden sarkon.

Bár mi nem szeretjük, de a poratkák és penészgombák egyenesen imádják a magas nedvességtartalmú levegőt.  Sajnos az ő imádatuk miatt alakulhat ki nálad asztma, allergia. Vagy érezheted a tünetek súlyosbodását, ha a magas páratartalom és az atkák, vagy a gombák a lakótársaid. Ebben az a veszélyes, hogy az asztma és az allergia utána mindig előjöhet nálad.

Ha páramentesítő készüléket – akár többet is – helyezel el a szobában, mely összeszedi a plusz nedvességet a levegőből, akkor ezeket a veszélyeket és tüneteket elkerülheted. A Boleseca termék kiváló választás ehhez.

 

 

És ha túl alacsony?

Ha meg túl alacsony a páratartalom, akkor kitör a szárazság. Értsd ezt mindenre az adott helyiségben. Ahogy ez nem tesz jót a szobában lévő növényeknek, bútoroknak sem, úgy sajnos neked sem.

A tested jeleket küld neked, ha észleli, hogy alacsony a páratartalom.

Hogy mik ezek a jelek?

Feltűnően száraz a bőröd, arra ébredsz éjjelente, hogy köhögsz, szemszárazságot tapasztalsz, állandóan szomjas vagy és cserepesre szárad a szád. Ezek a kiszáradás nagyon súlyos jelei, figyelmeztetnek téged. Természetesen a megfelelő folyadékbevitel itt is létfontosságú.

  • A száraz levegő súlyosabb következménye lehet, hogy tönkreteszi a légutakat. Ugyanis a belélegzett száraz levegő szorítja az orrodat, a szádat, a légcsövedet és a tested minden részét, ahova csak beáramlik. Ennek komoly szövődménye, hogy elvékonyodik az orrnyálkahártya, és a betegségek így könnyen ledöntenek majd a lábadról, mert a kiszáradt nyálkahártyán kellemesen meg tudnak tapadni a különböző kórokozók. Elég rosszul hangzik, ugye? Emellett a torkod, sőt még a mandulád is megfájdulhat, ami komoly betegségekkel járhat együtt.
  • Itt is meg kell említenünk az asztmát. Ugyanis a túl magas és a túl alacsony páratartalom szintén kiválthatja ezt a betegséget, vagy súlyosbíthatja a tüneteket.

Nézd meg ezt is!

Így kezeld a kellemetlen lábizzadást!

Míg télen a zárt, nehezen szellőző cipők, úgy nyáron a meleg idő és a nyitott …