Főoldal / Gyereknevelés / Az anyai ölelés 10 csodás hatása

Az anyai ölelés 10 csodás hatása

Az ölelés a szeretet egyik legalapvetőbb kinyilvánítási módja. Igazán szívesen csak azt öleljük át, aki közel áll hozzánk és pozitív érzéseket vált ki belőlünk. A gyermekét minden édesanya örömmel karolja át, ami nemcsak kellemes érzés, hanem számos jótékony hatása van mind a gyerekre, mind az édesanyára nézve.

1. Erősíti a kötődést

Az oxitocin egy bonyolult hormon az emberi szervezetben, amelyet a kötődés, illetve a boldogság és a szeretet hormonjának is nevezik. Az ölelés hatására az oxitocin szint növekszik az agyban, így erősödik az érzelmi kötelék és a ragaszkodás.

2. Gyógyító hatású

A gyerekek testi és lelki fejlődésében elengedhetetlen az ölelés. A testi kontaktus hiányában a kisbabák akár meg is betegedhetnek, a világhoz való viszonyuk elhidegültté válhat.

3. Javítja a szív egészségét

Vizsgálattal kimutatható, hogy az ölelés hatására a vérnyomás és a pulzus csökken, tehát az effajta testi kontaktus javítja a szív egészségét.

4. Csökkenti a stresszt

Az érintés, ölelés révén történő támogatás mérsékli a megnyugtatott személyben a stresszt.

5. Gyengíti a fájdalomérzetet

Kutatások is bizonyítják, hogy a testi kontaktus, főként az ölelés, javítja az életminőséget, a fájdalmat csökkenti. Amikor a gyerekek leesnek, megsérülnek, az édesanyák már automatikusan is megölelgetik az apróságokat.

6. Segíti a kommunikációt

Az érintés kiváló mód arra, hogy az emberek üzeneteket adhassanak át egymásnak. Az ölelés által egyszerűen és kellemesen kifejezhető az anyai szeretet.

7. Okosít

Az ölelés segíti az egészségesebb agyfejlődést. Azoknál a kisbabáknál, akiknek minimális emberi interakcióban van részük, kimutathatóak a káros kognitív hatások. Az agyfejlődést leghatékonyabban az ölelés képes támogatni.

8. Segíti a hiszti kezelését

Az átkarolás megnyugtatja a nyafogó kisgyereket, az érzelmi egészségére jó hatással van. Hiszti esetén a gyerekek teljesen elveszítik az érzelmi kontrollt, az ölelés azonban segíti a megfelelő lelki egyensúly helyreállítását.

9. Segíti a növekedést

Ismét az oxitocinra kell visszatérnünk, amely számos pozitív hatása mellett még a gyerekek növekedését is stimulálja. Az átkarolás azonnal fokozza a növekedési hormonok szintjét.

10. Boldogít

Az oxitocin mennyiségének növekedése vidámabbá, kiegyensúlyozottabbá teszi az ölelkező személyeket. Ez megnyugtatja, és jóval boldogabbá teheti a gyermekeket és a szülőket is.

Nézd meg ezt is!

Répa krémleves

Répakrémleves – egyszerű és finom recept a hétköznapokra

A nyári melegben is vágyunk egy könnyed, mégis tápláló levesre, ami nemcsak finom, de egészséges …