Főoldal / Házi Praktikák ! / Az eldugult lefolyó veszélyei

Az eldugult lefolyó veszélyei

Az eldugult lefolyócsövek szinte minden esetben a cső falára lerakódott szennyeződésektől alakulnak ki. A dugulást okozhatják nagyobb ételdarabok, letapadások, kemikáliák, összegyűlt hajszálak. Ilyenkor először a megszokottnál lassabban folyik le a víz, később azonban már teljesen eldugulhat és használhatatlanná válhat a konyhai, vagy fürdőszobai, lefolyóval rendelkező berendezés.

Milyen veszélyei vannak az eldugult lefolyónak?

Baktériumok megtelepedése

Biztosan már te is tapasztaltad, hogy amikor eldugul a lefolyó, annak egy idő után van egy bizonyos szaga is. Ezt a szagot nem csak a lerakódott szennyeződés okozza, hanem az ezen megtelepedő, és elszaporodó baktériumok is, amik amellett, hogy kellemetlen közérzetet keltenek az emberben a saját otthonában, még komoly betegségeket is előidézhetnek.

Rovarok elszaporodása

A csatornában előforduló élőlények – mint a csótányok, férgek, vagy ezerlábúak – képesek közlekedni a lefolyócsövekben minden irányban, és ezt gyakran meg is teszik. Egy jó állapotú, tiszta lefolyócsőben nincs mi vonzza a rovarokat, azonban a lerakódásokban található szerves anyagok táplálékul szolgálnak számukra. Így akár a lakásban is elszaporodhatnak ezek a nem kívánatos élőlények.

Visszafordíthatatlan dugulás

A mosogatók, mosdókagylók általában 40 – 50 mm átmérőjű csővel rendelkeznek, de fontos tényező a kialakítás is, a kanyarok, a hosszan vezetett cső növeli a dugulás kialakulásának esélyét. Megfelelő kezelés nélkül, az évek során a cső keresztmetszete olyan mértékben beszűkülhet a lerakódásoktól, hogy végül elég egy kisebb szennyeződés egy komolyabb dugulás kialakulásához. Egy ilyen szintű dugulás, olyan károkat  tud okozni a lefolyóban, hogy nem csak szakember segítségére lesz szükség, de előfordulhat, hogy a vezetékek kicserélésére is, ami nem egy olcsó megoldás.

Hogyan tehetsz ellene?

A lefolyó eldugulásának megakadályozásában elsődleges szempont a megelőzés. Figyelj rá, hogy ne kerüljön a lefolyóba ételmaradék, haj- vagy szőrszálak, ne öltsd bele a zsírt, olajat. Érdemes beszerezni egy műanyag lefolyó szűrőt, amely megakadályozza a fizikai szennyeződések lefolyóba jutását, valamint már a dugulás legkisebb jelénél használj Búvár lefolyótisztítót, ami szakszerűen megelőzi a nagyobb bajt.

Nézd meg ezt is!

5 praktikus tipp a hófehér függönyökért

Praktikus tippek, praktikus háziasszonyoktól Rend a lelke mindennek. A lakás szép tisztaságához nélkülözhetetlenek a vakítóan …