Főoldal / Ápoltság / Érdes, száraz a kezed? Ápold egyszerűen és gyorsan!

Érdes, száraz a kezed? Ápold egyszerűen és gyorsan!

A kézszárazság az őszi időszak gyakori velejárója. Ez mindamellett, hogy nem esztétikus látvány, gyakran egyéb olyan kellemetlen tüneteket is okoz, mint a viszketés, a repedezés, a hámlás.

Mi okozhatja a bőr szárazságát?

A genetikai hajlam mellett számos környezeti tényező okozhatja a kezek fokozott száradását. Hideg időben főleg a száraz levegőt és a szelet okoljuk miatta, de olyan hétköznapi dolgok is rontják a helyzetet, mint a mosogatás vagy a nem megfelelő szappannal történő kézmosás. A legtöbb vegyszer és tisztítószer eltávolítja az egészséges és szükséges, zsírréteget, lebontja bőrünk lipidrétegét, ezzel pedig nyílt utat ad a kézszárazság kialakulásának. Azok esetében, akik a munkahelyükön is erősen igénybeveszik kezeiket, még nagyobb az akár ekcémás kézszárazság kialakulásának esélye.

Hogyan előzhetjük meg a bőr kiszáradását?

Ügyeljünk arra, hogy kezünk vegyszerekkel, mosogatószerrel minél kevesebbet érintkezzen. A legjobb, ha mosogatásnál, egyéb háztartási munkálatoknál gumikesztyűt húzunk, így elkerülhetjük a kezeink további repedezését. Nélkülözhetetlen emellett, hogy kézmosáskor is olyan szappant használjunk, amely amellett, hogy megfelelően tisztít, ápol is.

De a legfontosabb, amire figyelnünk kell, a folyamatos hidratálás! Mindenképp olyan kézkrémet válasszunk, amelynek összetevői regenerálják a bőrt, hiszen, ha nagyon kiszárad veszít ellenálló képességéből, és rendkívül érzékennyé válik. Legjobb, ha naponta többször és rendszeresen használunk gazdag összetételű, mélyen hidratáló kézkrémet.

Mit tegyünk, ha erősen igénybevett a bőrünk?

Nos, ebben az esetben mindenképp egy olyan gyors és hatásos módszert kell segítségül hívnunk, mint a gyorsan felszívódó krémek, melyek az erős igénybevételű kezekre lettek kifejlesztve. Fontos, hogy a krém tartalmazzon kamillát, ami gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, valamint glicerint is, ami nagyon jól hidratálja a bőrt. A gyorsan felszívódó krémekből kis mennyiség is elég, továbbá nem hagynak maguk után zsíros érzést, nem ragadnak.

Nézd meg ezt is!

Ezeket az anyagokat ne próbáld kivasalni!

Egyes textíliákat nem tanácsos a hagyományos módon kivasalani, ugyanis a forró vasalótalp tönkreteheti vagy károsíthatja …