Főoldal / Házi Praktikák ! / Grillezési kisokos – recepttel!

Grillezési kisokos – recepttel!

A nyár nem is nyár szuper grillezés nélkül. Egyrészt ez mindig remek alkalom arra, hogy meghívd a családot vagy a barátokat vendégségbe, másrészt számtalan izgalmas receptet is kipróbálhatsz. Ha esetleg még teljesen kezdő vagy e téren, akkor mondjuk máris, hogyan érdemes egyáltalán hozzákezdeni. Mi kell hozzá, mit kell megcsinálni előző nap, mit süss és hogyan, és egyéb izgalmas fortélyokat szedtünk össze neked egy grillezési kisokosban. Illetve egy fantasztikus receptet is találtunk neked, amit akár már az első alkalommal is kipróbálhatsz idén nyáron.

 

  • Kezdjük az elején! Mit lehet egyáltalán grillezni?

 

Természetesen húst azt lehet, leginkább a csirkemell és a tarja jó, illetve népszerű a grillezés terén. De ennyiben azért nem merül ki a történet, hiszen simán grillezhetsz friss, zsenge zöldséget is, amit akár főételnek, akár köretnek fogyasztasz szuper ízletes lesz, mert a grillezéstől különleges esszenciája lesz minden ételnek. Például a spárga és az újhagyma isteni finom egyben megsütve, míg a paradicsomot vagy a kaliforniai paprikát érdemes félbevágni. A gombát – tönk nélkül -, a padlizsánt és a cukkinit körülbelül ujjnyi vastagra vágd fel és mehet is a grillre.

Annyi a titka még a zöldségek grillezésének, hogy olajjal kenegesd át őket, mert így lesznek igazán puhák, kívül pedig kicsit ropogósak.

Gondoltad volna, hogy a párolás mellett a zöldségek második legegészségesebb módja a grillezés?

Pedig az, mert ilyenkor a vitaminok szuper módon csapódnak ki a finom zöldségekben, így szuper egészséges is.

 

  • A gyakorlatban

 

Az alapanyagok megvásárlása után érdemes már egy nappal a grillezés előtt bepácolnod a husikat és a zöldségeket is, mert így finoman magukba szívják a fűszeres pácot, és belülről is finom ízviláguk lesz. A grillező hőmérsékletének beállítása szintén nagyon fontos. Használhatsz faszened, amit legkésőbb fél órával a sütés előtt gyújts be, a parázs akkor lesz jó, ha izzik, vörös színekben pompázik és megjelenik a tetején a szürke hamu. Figyelem! A forróság miatt mindenképp használsz fogókesztyűt és figyelj oda, nehogy hozzáérj a forró grillsütőhöz! Az 500 Celsius-fokos parázs a legoptimálisabb, ekkor óvatosan és finoman olajjal kend be a grillező rácsát. Ne legyen rajta vastag az olaj, nem jó, ha az lecsepeg.

Ezenkívül arra is figyelj oda, hogy ne zsúfold túl a grillrácson a sütésre váró ételeket, mert ha nagyon szorosan vannak, akkor egyrészt nem tudod forgatni a grillen, másrészt összeérnek, így nem sül át minden oldaluk megfelelően.  

 

  • Technikai fortélyok

 

A legfontosabb tudnivaló, hogy a grillezésnél nem a tűz közvetlen lángjában sütjük meg a húst vagy a zöldséget, hanem a parázson, máskülönben megfeketednek az ételek.

Érdemes a zöldségeknél alufóliát használnod, ugyanis kalóriaszegény lesz így a megsütött zöldség, ami nagyon egészséges, főleg nyáron.  A hús sütésénél semmiképpen se használj villát, amikor megfordítod vagy azt ellenőrzöd, hogy kész van-e már, elég puha-e és társai, mert így a nedvesség kifolyik belőle, kiszárad és száraz lesz a sütés végére. Szuper grillező csipeszeket lehet már kapni, javasolt egy ilyet neked is beszerezned, ha profi módon szeretnél grillezni és finom ételt akarsz tálalni.

Egy szuper recept ötlet – Sült hagymás csirkesaslik

Hozzávalók

  • 30 dkg csirkemell
  • 2 dl olaj
  • 1 tasak csirkefűszersó
  • 3 fej sonkahagyma

Elkészítése

A csirkemellet  nagyobb kockákra vágjuk. Az olajat egy tálba öntjük, és elkeverjük a  csirke fűszersóval, beletesszük a húst, és egy fél órát állni hagyjuk.

A hagymát meghámozzuk, és fél centi vastag karikákra vágjuk.

Egy hurkapálcát vagy fanyársat bevizezünk, majd egymást váltogatva felszúrjuk rá a húst és a hagymát.

Egy tepsit vékonyan kikenünk olajjal és belehelyezzük a nyársakat, majd 175 fokra előmelegített sütőben, időnként megforgatva készre sütjük a saslikot.

Nézd meg ezt is!

Baktérium-veszély az autódban

Gondoltad volna, hogy az autód egy elsőszámú veszélyforrás a baktériumok tekintetében? Ugyanis több baktérium fordulhat …