Főoldal / Ápoltság / Elárulnak az ujjaid? El bizony! Elmondják, milyen betegséged lehet.

Elárulnak az ujjaid? El bizony! Elmondják, milyen betegséged lehet.

Bizony sok mindenkit, lehet éppen téged is érint, hogy az ujjaid, a végtagjaid sokszor megduzzadnak, ami kényelmetlen és kellemetlen érzést tud sajnos okozni.

Esetleg más tüneteket is észrevettél a kézfejeiden?

És ha még fájdalommal is jár a duzzadás, akkor fogj gyanút és fordulj szakemberhez, orvoshoz vele.

Mondjuk is, mi lehet gyanús a komolyabb esetekben:

  • Ödéma a nyirokban

Ha a kéz- és lábujjak, illetve a karod és a lábad is eléggé megduzzad, de úgy látványosan, akkor sajnos ez lehet a nyirokrendszerben kialakult ödéma miatt. Ilyenkor tapasztalhatod, hogy a bőröd megfeszül és a körmeid befelé hajlanak. Ha nem kezeltetik időben, akkor fertőzéseket és ekcémát is könnyen okozthat. Daganatos megbetegedéseknél, sugárkezelés alkalmazásánál sajnos lehet ilyen következménye a gyógykezelésnek. Amennyiben ez nem áll fenn, szerencsés helyzetben, és te mégis ilyen erős dagadást, duzzadást veszel észre az ujjaidon, akkor irány azonnal a doki, rendben?

  • Túl sok nátrium

Ha nagyon szereted a sós ételeket, ha szinte mindig mindent pluszban megsózol akkor könnyen előfordulhat, hogy kissé vagy inkább nagyon magas a nátriumszint a szervezetedben, ami már meghaladja a normál mértéket és értéket. És ilyenkor a test visszatartja a vizet, így próbálja a só és víz jing-jangját helyre állítani. Az történik ilyenkor, hogy a kálium-nátrium arány felborul, ami azt eredményezi, hogy a vérnyomásod is elkezd felfelé szökdösni és ez sajnos keringési zavarokat okozhat, ami már elég komoly baj lehet… Érdemes tehát az étkezésre és a sótartalomra, só fogyasztásra is odafigyelned!

  • Kopott ízületek

Amikor azt tapasztalod, hogy az ujjak dagadása az ízületek táján jelentkezik erősen, akkor a dagadás az ízületek kopásával függhet össze. Ez például akkor is fennállhat, mikor nem tudod felhúzni a gyűrűt, ami két napja még jó volt rád és reggel még fájdalmat is érzel az ujjaidban.  Sajnos ilyenkor gyulladás is lehet a háttérben, amely elég komoly panaszt is okozhat. Akár még oszteoartisz is lehet, amivel mindenképp fel kell keresned egy orvost. Erre akkor gyanakodhatsz, ha a fájdalom, amit tapasztalsz merevséggel is együtt jár. Nagyon fontos időben és megfelelően kezelni, mert a következménye súlyos kopás, sőt még szalagszakadás is lehet. Tehát ilyenkor is mindenképp tessék orvoshoz menni!

  • Ízületi gyulladás, pajzsmirigy betegség vagy cukorbetegség?

Ha van egy olyan bosszantó ujjad, melyet nehezen tudsz behajlítani és kiegyenesíteni, akkor az utalhat arra, hogy az ín az ujjban gyulladt. Ez gyakran előfordul az ízületi gyulladás, pajzsmirigy-betegség és cukorbetegségben szenvedő embereknél.

  • Fertőzés

A légúti fertőzések közel negyede, a hasmenéses megbetegedések közel fele megelőzhető lenne, ha minden ember nagyobb figyelmet szentelne a kéz higiéniára. Tudtad, hogy a fertőző betegségek közel 80%-a közvetlen érintkezés útján terjed? Éppen ezért kell sűrűn kezet mosni és odafigyelni arra, hogy mit fogunk meg piszkos kézzel.

Legyen mindig a táskánkban Bradolife gél, hogy bárhol fertőtleníteni tudjuk a kezünket, akár útközben is.

Nézd meg ezt is!

5 praktikus tipp a hófehér függönyökért

Praktikus tippek, praktikus háziasszonyoktól Rend a lelke mindennek. A lakás szép tisztaságához nélkülözhetetlenek a vakítóan …