Főoldal / Házi Praktikák ! / Így kerüld el a légkondi káros hatásait!

Így kerüld el a légkondi káros hatásait!

A nyári kánikulában sokszor csak a légkondicionáló nyújthat egy kis enyhülést, de sokan nincsenek vele tisztában, hogy milyen káros hatásokat eredményezhet a túlzásba vitt mesterséges hűtés. Összegyűjtöttük, mire érdemes odafigyelni.

Láthatatlan penész

A szellőzőlyukakban és járatokban megtelepedett penész sokszor észrevehetetlen a számunkra. Ezek a láthatatlan szennyeződések így akár tudtunk nélkül keringenek az otthonunkban, különféle betegségségeket okozva a család számára. Nem is gondolnánk, de az itt megtelepedett port, piszkot vagy akár a házi kedvenc bundáját is az ágyunk vagy étkezőnk felé fújhatja a klíma berendezés.

Ha megfelelően tisztítva van a készülék akkor viszont nem kell tartanunk a fenti problémáktól, sőt, a higiénikus légkondi a levegő mozgatásával segítheti is az otthonunk penész elleni védekezését.

Túl alacsony hőmérséklet

Ideális esetben a hűtött helyiség hőmérséklete 4-6 fokkal lehet kevesebb, mint a kinti hőmérséklet. Sokan túlzásba esnek és akár 10-15 fokkal is alacsonyabb hőfokot állítanak be, mellyel nagyban kockáztatják a meghűlés esélyét és akár súlyos tüdőgyulladást okozhatnak a nem megfelelő használattal. Tartsuk be a normálisnak számító hőmérséklet különbséget és kerüljük el a betegségek kockázatát.

Szennyezett levegő

Az allergiások tüneteit különösen fokozhatja, ha nem megfelelő tisztaságú a levegő az otthonunkban. Mivel a klíma folyamatosan ugyanazt a levegőt keringteti a helyiségben, így ne feledkezzünk meg a sűrű szellőztetés fontosságáról. Ezzel elkerülhetjük, hogy a bent rekedt, baktériumokkal teli levegőt lélegezzük be újra és újra.

Túlzásba vitt használat

A túlzott mértékű és gyakori hőmérséklet-ingadozás legyengítheti az immunrendszerünket. Érezhetünk magunkon fejfájást, szédülést, kimerültséget és az izomfájdalom is nagyon gyakori tünet. Legyünk mértékletesek, csak annyira hűtsünk és csak annyi ideig, amég ténylegesen szükséges. Nem kell egész napon át járatni a klíma berendezéseket, mert azzal csak fokozzuk a fenti tüneteket.

Nézd meg ezt is!

Őszibarack mousse torta

Őszibarackos mousse torta

Szeretnél valami különlegeset alkotni a konyhában, ami nem csak ízletes, de látványos is? Az őszibarack …