Főoldal / Sütés-főzés / Mennyei szilvás keksz – egy tálca sosem elég!

Mennyei szilvás keksz – egy tálca sosem elég!

Ez a recept egyszerű, villámgyors és kimondhatatlanul ízletes. Ahogy a fahéj illata és íze a szilvával keveredve ropogós keksszé formálódik, meglátjátok a család is hipp-hopp megjelenik a sütő mellett. Kezdjünk is bele!

 

Hozzávalók:

– 15 dkg margarin(szoba hőmérsékletű)

– 10 dkb cukor

– 1 csomag vaníliás cukor

– 1 db tojás

– 15 dkb liszt

– 0,5 tk. sütőpor

– 0,5 tk. szódabikarbóna

– egy csipet só

– szilva tetszés szerint

– fahéj

Mindenek előtt a szilvát darabold fel, kisebb nagyobb darabokra, szórd meg ízlésed szerint fahéjjal(én jó sokat szoktam rászórni) és egy kis cukor is kerülhet rá, ha nagyon édesszájú a család. Amíg elkészülünk a masszával, addig szépen magába issza a szilva a fahéj és a cukor ízét, amitől még ízletesebbé varázsolja majd a készre sült süteményt.

Kezdjünk bele a keksz gyártásba, vegyük is elő a keverőedényt. Dobjuk bele a margarint, majd keverjük habosra a cukorral, aztán adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a tojást. A liszttel elkeverjük a sütőport és a sót, majd a margarinos masszához keverjük.

Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral és pakoljunk rá kis kupacokat, egymástól távolabbi pontokra, mert körülbelül kétszeresére terül majd szét a massza. Fogjuk a korábban összedarabolt szilvákat és jól tömjük meg a keksz tetejét, hiszen sütés közben összezsugorodik majd a gyümölcs és ha nem teszünk rá eleget, akkor elég hiányos lesz a kekszünk külseje és persze úgy a finom, ha tele a teteje.

Körülbelül 180 fokos sütőbe már mehetnek is melegedni a kekszeink, de ne hagyjuk őket őrizetlenül, mert viszonylag hamar, kb 10 perc alatt készre sül. Ha már aranyszínű a széle, és nem ragad a sütőpapírunkhoz, akkor kóstolásra kész a mennyei manna.

Miután kivetted, várj egy picit, hogy ne legyen tűzforró, mert akkor könnyebb levenni a sütőpapírról. Ha kihűlt, finom ropogós lesz és egy dobozban tárolva napok múlva is finom falat marad(vigyázz!mert, ha az asztalon hagyod, előfordulhat, hogy nyoma sem marad).

Jó sütögetést!

Nézd meg ezt is!

Húsvéti kalács

Ínycsiklandozó húsvéti fonott kalács

Ahogy beköszönt a tavasz és virágba borulnak a kertek, elérkezik a húsvéti ünneplés ideje. Az …