Főoldal / Gyereknevelés / Karácsony és a nevelés különleges lehetőségei

Karácsony és a nevelés különleges lehetőségei

Sokan tapasztalták már, hogy a gyereknek vett drága karácsonyi ajándékok egy része milyen sorsra jut az ünnepek elteltével. Egy részükkel hamarosan már nem is játszanak. Így egyre nagyobb divat, hogy nem az ajándékok pénzbeli értékére, hanem használhatóságára fektetik a hangsúlyt.

Az is vita tárgya ma már, hogy egyáltalán kellenek-e azok az ajándékok, főleg ha valakinek szinte mindene meg van. A szeretet amúgy is jobban kifejezhető az együtt töltött időben, mint a tárgyak puszta ajándékozásával. Egy olcsó társasjátékkal nagyobbat szórakozik együtt a család, és több öröm jön létre, mintha egy gyerek egymaga játszik valami extra drága játékkal.

Az egyesfelnőtteknek mások és mások az ajándékozási szokásai, de valamilyen ajándékot szinte mindenki tesz a fa alá, bár vannak nagy számmal olyan szegénységben élő családok is, ahol a minimális étel megszerzése a tét, nem pedig valamiféle ajándék.

Ha van módod ajándékozni Karácsony idején, akkor is érdemes visszafogni ennek túlzott mértékét, mert minél inkább az ajándéktárgyakra helyezzük valaki a hangsúlyt, annál kevesebb figyelem lesz az emberi kapcsolatokon.

Használd ki a karácsonyi készülődésben rejlő gyereknevelési lehetőségeket! Az együtt készített ajándékok rengeteg mulatságot rejthetnek magukban. Bizonyos munkafázisokat a gyerek, másokat anya vagy apa végez. Bármit is készítettek közösen, hagyd, hogy a gyerek fantáziája érvényesüljön. Ez a közös „munka” igényel szervezést, együttműködést, és ha türelmesen végzik, akkor nagyon élvezetes lehet még a felnőttek számára is. Persze ilyenkor jó, ha mindenki félreteszi a mobiltelefonját.

Minél kevesebb a vásárolt ajándék, és minél inkább készített ajándékokkal helyettesíted ezeket, annál jobban óvod a környezetet is. Persze rendelhetünk kütyüket Kínából, de azokat ezer tonna kőolajat fogyasztó hajókkal szállítják ide, és itthon előbb utóbb műanyag hulladékként végzik majd.

Saját magunk által papírból készült ajándékokkal kisebb terhelést jelentünk a környezet számára, ráadásul ez növeli a kézügyességet, és még közösségi szórakozást is jelent, ha nem egyedül készítjük őket. A papíron kívül számos más anyag is rendelkezésünkre áll. Készíthetünk a gyerekkel só-liszt-gyurma tányérkát a nagymamának, amit a gyerek ki is festhet. Nagyobbacska gyerekek fa lécekből újságtartót készíthetnek.

Az ötletek széles tárháza található az interneten, és az alapanyagok sem drágák. Ne maradjunk azonban az ajándékkészítésnél. Kiváló lehetőség a gyerek nevelésében az, hogy elfogadjuk segítségét az ünnepi készülődésben. Ha van mit rendbe tenni a lakásban vagy a házban, akkor abba is bevonhatjuk őket, de lehetőleg úgy, hogy ne csak rájuk bízzuk, hanem csináljuk velük együtt.

Máskor persze jól jön, ha a gyerek önállóan, a szülő nélkül is elvégez otthoni munkákat, de legalább ünnepek előtt élvezhetjük a közös tevékenységek örömét. Ilyenkor általában a karácsonyfa közös feldíszítésére gondolnak, pedig ezt is megelőzheti házi karácsonyfa díszek készítése. Egészen más ránézni egy olyan fára, amin azok a díszek fityegnek, melyeket gyerekek és szülők együtt készítettek, mert szinte minden dísz egyedi, és saját története van.

A kislányok élvezik, ha együtt süthetnek, főzhetnek anyukájukkal, de sok kisfiú is szívesen kiéli kreativitását a konyhában. Ezért legalább a veszélytelen munkafázisokba érdemes is bevonni a gyerekeket. Imádják a nyers tésztával való foglalatosságot, vagy csokit csurgatni a már elkészült aprósüteményre.

Egy másik lehetőség az évnek ebben az időszakában, hogy valami apró figyelmességgel meglepjük a szomszédainkat is. Bár városi környezetben ez nem szokványos, miért ne változtathatnánk rajta. Ráadásul sok egyedül élő ember lehet a környezetünkben, aki számára akár csak egy jókívánság egy papírlapon is szívmelengető érzést jelent majd.

A névtelen levelek általában rosszindulatból születnek, mi azonban megbeszélhetjük a gyerekkel, hogy azzal lepjük meg a ház összes lakóját, hogy mindenkinek bedobunk a postaládájába egy általunk készített egyszerű képeslapot. Egyszerűn itt azt értjük, hogy elegendő lehet az is, ha rajzolunk egy karácsonyfát vagy egy szívecskét. Ha nevet sem írunk rá, hogy ki készítette, akkor ez igazán rejtélyes lesz a gyerek számára, amit a gyerekek nagyon szeretnek, ugyanúgy, ahogyan a meglepetéseket, amikről pedig ők nem tudtak előre.

Van egy tévedés a karácsonyfával kapcsolatban, miszerint ezekkel a kivágott fákkal is csökkentjük az erdők méretét. Ez azonban nem így van, mert az ilyen fákat szándékosan erre a célra nevelik, és újra és újra ültetnek erre a célra. Az viszont igaz, hogy a gépek, amikkel kitermelik és szállítják a fákat, azok üzemanyagot égetnek el, oxigént fogyasztanak, és szén-dioxidot bocsátanak ki a levegőbe. Ezzel együtt is az eredeti karácsonyfa messze környezetkímélőbb, mint a műanyag karácsonyfa.

Eljön Karácsony napja, amikor a lakás díszítés és tálalás lehet az, amibe bevonjuk a gyerekeket. A tálalásnál csak arra kell ügyelni, hogy ne bízzunk rájuk veszélyes, például forró dolgokat. Sokan a törékeny dolgoktól is óvják a gyerekeket, pedig a legtöbbször pontosan amiatt törnek el gyerekek dolgokat, mert alaposan rájuk ijesztenek azzal, hogy „De el ne törd!” Ezért aztán a gyerek figyelme a törésen lesz, és könnyebben el is tör valamit. Azok a gyerekek, akiket nem dorongoltak le nagyon, amikor először eltörtek valamit, ők sokkal ritkábban törnek össze valamit, mert nem csökkent az önbizalmuk.

Manapság már sokan ügyelnek arra, hogy minél kevesebb csomagolóanyagot használjanak, de ha van csomagolás az ajándékokon, akkor az ünnep másnapján is adhatunk feladatot a gyereknek, válogassa külön, és gyűjtse egybe a papír és műanyag csomagolóanyagot.

Akár vannak új társasjátékok, akár nincsenek, jól teszitek, ha kihasználjátok ezt a pár napot együttes játékra. A társasjáték nagyban fejleszti a szabályok ismeretét és tiszteletét. Ráadásul növeli a más játékosokkal való együttműködést, tanít minket mások fejével gondolkodni, növeli a logikát, a stratégiai gondolkodásmódot, de erősíti az önuralmat, önkontrollt is. Sokkal kevesebb gyerek hágná át a szabályokat, ha kisgyermekkortól kezdve sportban és társasjátékok közben megtanulná, hogy a szabályokat nem büntetésre találták ki, hanem azért, hogy mindenki élvezetesen játszhasson egy játékot.

Csak néhány példán keresztül mutattuk be, hogy milyen sokféle módon hozható létre együttműködés, közös élmény Karácsony alkalmával, de jól teszitek ha saját karácsonyi szokásaitokat alaposan átgondolva, újabb lehetőségeket kerestek az ilyen alkalmakra, amikor végre tényleg együtt van a család.

Még több a gyereknevelésről:

Novák Ferenc

társ a nevelésben

https://www.gyerekneveles.hu

Nézd meg ezt is!

5 praktikus tipp a hófehér függönyökért

Praktikus tippek, praktikus háziasszonyoktól Rend a lelke mindennek. A lakás szép tisztaságához nélkülözhetetlenek a vakítóan …