Főoldal / Házi Praktikák ! / Mennyei hűsítő ételek a forró nyári napokra
ételek

Mennyei hűsítő ételek a forró nyári napokra

A legkényelmesebb, ha nyáron olyan ételeket fogyasztunk, amelyek gyorsan elkészülnek, hűsítenek, és nem igényelnek hosszas sütést, főzést, így nem melegítik fel a lakás levegőjét. Mutatjuk a legjobb nyári menüt: egy frissítő levest, egy hideg tésztasalátát, illetve egy könnyed desszertet.

Hideg uborkakrémleves

A levesek nagyon praktikusak a nyári forróságban, hiszen pótolják az izzadás miatti folyadékveszteséget, ugyanakkor – bár sokan azt állítják, hogy melegben forró ételeket és italokat kell fogyasztani – a legtöbbünknek nehezére esne bekanalazni egy tányérnyi gőzölgő húslevest a tűző napon. Sokkal jobban esik ilyenkor valami hűvös finomság,  ha kissé savanykás, az sem baj. Pont ezt nyújtja a hideg uborkaleves, amelyet néhány uborka, zöldség alaplé, joghurt, só, bors kombinációjából gyorsan össze is lehet állítani.

Tésztasaláta

Ez a recept kicsit csalós, mert bár azt ígértük, hogy az ajánlott ételekhez nem kell a tűzhely mellett állni, itt nem úszhatjuk meg a tésztafőzést. Jó hír viszont, hogy ez akár lehet maradék tészta is (és akkor külön emiatt nem kell főzni) vagy a melegben kellemetlen műveletet megcsinálhatjuk előző este, amikor már kissé hűvösebb az idő, másnap pedig 5 perc alatt csak összedobjuk a salátát.

TIPP: Ennek a salátának csak a képzeletünk szabhat határt! Tehetünk bele friss bazsalikomot, aszalt paradicsomot, olívabogyót, felkockázott sajtot, de sült (maradék) csirke mellett, prosciuttot vagy füstölt lazacot is. Színesíthetjük salátafélékkel, mint a rukkola, enndívia, radicchio, de akár répát is reszelhetünk rá.

ételek

Citromos álom

Ez a desszert azoknak való, akik igazi felfrissülésre vágynak a nagy melegben. Nem nehéz, nem fojtó, mégis habos és a citromtól kellemesen pikáns, ráadásul sütni sem kell.

A tejfölt kikeverjük a sima és a vaníliás cukorral, két darab citrom lereszelt héjával és a citromok levével. Egy elég savanyú krémet kell kapnunk, amit lazítani foguk a tejszínnel, úgyhogy ha kicsik a citromok, akkor nyugodtan csavarjunk bele még egyet vagy akár kettőt is. Ezután verjük fel a habtejszínt és forgassuk össze a tejfölös krémmel. Mindenképpen kóstoljuk meg, és ellenőrizzük, hogy elég intenzív-e az íze, ha nem elég savanyú vagy édes, tegyünk bele nyugodtan citromot vagy cukrot.

Rétegezzük egy jénai tálba a babapiskótát és a krémet úgy, hogy a tetejére krém kerüljön, és mindenhol bőven beborítsa. Fóliázzuk le és tegyük a hűtőbe egy éjszakára. Tálaláskor díszíthetjük vékonyra szeletelt citromkarikákkal.

ételek

TIPP: a citromos álmot színesíthetjük, ha a rétegezéskor középre félbevágott epreket, netán eperpürét is teszünk. Nagyon dekoratív és persze finom is.

Nézd meg ezt is!

Gyors és egyszerű vacsora ötlet, amit mindenki imádni fog!

Gyors, ízletes és egyszerű vacsorát keresel? Akkor próbáld ki ezt a sült csirkemell-pennés tésztát! Az …