Főoldal / Házi Praktikák ! / Nem is gondolnád, mivel teheted ragyogóvá a tűzhelyet
tűzhely

Nem is gondolnád, mivel teheted ragyogóvá a tűzhelyet

A tűzhelyek használat közben koszolódhatnak – kifuthat a tej, az olaj ragacsos, hihetetlenül makacs szennyeződéseket hagyhat rajta, és persze szaftos ételdarabok is hullhatnak rá. A baj könnyen megtörténik, megtisztítani a felületet azonban közel sem megy ilyen gyorsan. De ne csüggedj, mert most megosztunk veled néhány hatékony tisztítási módszert, amelyek segítségével visszaadhatod a tűzhelyednek régi, ragyogó tisztaságát. Legyen szó gáz- vagy elektromos tűzhelyről, a következő tippek garantáltan segítenek abban, hogy a konyha ezen pontja újra csillogóan tiszta legyen.

Gáztűzhely tisztítása

A gáztűzhelyek néha nehezebben tisztíthatók, mivel a lángok és az égők közvetlen érintkezésbe kerülnek az edényekkel, ami zsír- és égéslenyomatokat eredményezhet. Az alábbi tippek segítségével azonban könnyedén megbirkózhatsz a gáztűzhely tisztításával. 

Lángszerelék tisztítása: Az égők és a lángszerelékek azok a részek, amelyek leginkább koszolódhatnak. Első lépésként távolítsd el az égőket és áztasd őket meleg szappanos vízben. Ezután használj fogkefét vagy fogpiszkálót a lerakódások eltávolítására. Végül öblítsd le és szárítsd meg az égőket alaposan, mielőtt visszahelyeznéd őket.

Főzőlap tisztítása: Az égők körül található főzőlapot is rendszeresen tisztítsd meg. Ehhez távolítsd el az égőket, majd használj ecetet vagy speciális tűzhelytisztító spray-t a zsíros foltok és égéslenyomatok eltávolítására. Használj puha rongyot vagy szivacsot, és dörzsöld át alaposan a főzőlapot. Végül töröld szárazra.

Gázvezetékek és vezérlőpanel tisztítása: Ne felejtsd el a gázvezetékeket és a vezérlőpanelt sem tisztítani. Ehhez nedves ruhát vagy szivacsot használj, és töröld át ezeket a részeket az ecetes vagy szappanos vízzel. Ügyelj arra, hogy ne permetezz közvetlenül a vezérlőpanelre vagy a gázvezetékekre, hanem inkább a ruhát vagy szivacsot használd a tisztításhoz.

Elektromos tűzhely tisztítása

Az elektromos tűzhelyek általában könnyebben tisztíthatók, de az égési foltok és lerakódások itt is előfordulhatnak. Íme néhány tipp az elektromos tűzhely tisztításához. 

Főzőlap tisztítása: Az elektromos főzőlapok felszíne sima és könnyen tisztítható. Azonban ügyelj arra, hogy mindig hagyj elégséges időt a lehűlésre, mielőtt nekiállnál a tisztításnak. Használj speciális tűzhelytisztító spray-t vagy ecetet és szódabikarbónát a foltok eltávolítására. Vigyázz, hogy ne karcolódjon a főzőlap felülete, ezért használj puha ruhát vagy szivacsot.

Sütőtisztítás: Ha az elektromos tűzhelyed sütővel is rendelkezik, fontos, hogy azt is rendszeresen megtisztítsd. Ehhez távolítsd el a sütőlemezt, majd használj speciális sütőtisztító spray-t vagy készíts házi tisztítópasztát szódabikarbónából és vízből. Vigyázz a sütő belső felületére, és alaposan dörzsöld át a piszkos foltokat. Hagyj egy kis időt a pasztának, hogy hatását kiváltsa, majd töröld le egy nedves ruhával.

Vezérlőpanel és kapcsolók tisztítása: A vezérlőpanelt és kapcsolókat is tisztítsd meg rendszeresen. Használj nedves ruhát vagy szivacsot, és töröld át ezeket a részeket alaposan, hogy eltávolítsd a zsíros nyomokat és lerakódásokat. Ügyelj arra, hogy ne használj túl sok vizet, és ne permetezz közvetlenül a vezérlőpanelre.

Reméljük, hogy ezek a tisztítási tippek segítenek abban, hogy a tűzhely mindig ragyogóan tiszta legyen. Legyen szó gáztűzhelyről vagy elektromos tűzhelyről, rendszeres karbantartás és tisztítás révén meghosszabbíthatod azok élettartamát. 

tűzhely

Tudtad? A BradoClub hideg zsíroldó még a nap végén is tökéletesen el fogja tüntetni a tűzhelyen lerakódott zsírfoltokat.

Nézd meg ezt is!

Fahéjas csiga

Ínycsiklandozó cinnamon roll: A tökéletes fahéjas csiga receptje

A fahéjas csiga, vagy más néven cinnamon roll, egy olyan sütemény, amely az édes péksütemények …