Főoldal / Házi Praktikák ! / Vigyázz, ezeket az ételeket ne tedd a fagyasztóba!
fagyasztás

Vigyázz, ezeket az ételeket ne tedd a fagyasztóba!

A fagyasztó az otthonunk egyik legfontosabb készüléke, amely lehetővé teszi az ételek hosszabb ideig való tárolását és frissen tartását. Azonban fontos tudni, hogy vannak olyan ételek, amelyeket soha nem szabadna betenni a fagyasztóba. A tiltólistás élelmiszerek nemcsak a textúrájukat és ízüket veszíthetik el, hanem akár egészségügyi problémákat is okozhatnak. Ismerjük meg ezeket az élelmiszereket, hogy biztonságosabban használhassuk a fagyasztónkat!

1. Tejes és tejszínes termékek

Az ételekben található tej, tejszín, joghurt és a tejszínes szószok, jelentős változáson mennek keresztül a fagyasztás során. Az alacsony hőmérséklet hatására a tejfehérje kicsapódhat, és ez az étel állagában és ízében is megmutatkozhat. Emellett a tejszínes termékek szétválhatnak, a víz felszínére jön ki a zsír, ami szintén rontja az élelmiszer minőségét. Ezért a tejtartalmú ételeket inkább frissen fogyaszd el.

2. Magas víztartalmú gyümölcsök és zöldségek

Bár sok friss gyümölcs és zöldség alkalmas a fagyasztásra, vannak olyanok, amelyeknek ez egyáltalán nem tesz jót. Például a paradicsom vagy a paprika magas víztartalma miatt olyan állagot ölthet, ami nem kívánatos. Ugyanez vonatkozik a salátára és a kígyóuborkára is. Ha ezeket fagyasztod, azok pépessé és nyálkássá válhatnak. 

3. Tojás

A tojásféléknek, legyen az nyers tojás vagy főtt tojás, nem ajánlott a fagyasztása. A tojás jókora mennyiségű vizet tartalmaz, ami a fagyasztás során feszültséget okozhat a héjban, ezért az könnyen megrepedhet. Emellett a tojás belső része is megváltozhat, ami az állagára és az ízvilágára is jelentős hatást gyakorolhat. A tojásokat inkább helyezd hűtőszekrénybe, ott is sokáig elállnak.

4. Frissen sült ételek

Bár a frissen sült ételek fantasztikusan finomak lehetnek, nem ajánlott őket közvetlenül a sütés után a fagyasztóba tenni. Az ételeknek először ki kell hűlniük szobahőmérsékletűre, mielőtt a fagyasztóba kerülnének. Ha melegen helyezel ételt a fagyasztóba, az magas hőmérséklete miatt a többi élelmiszert is befolyásolhatja, és hosszabb időre is fennmaradhat a hő a fagyasztóban. Ez pedig rontja a fagyasztó hatékonyságát és az egyéb élelmiszerek minőségét. Tehát ne kapkodj, hanem hagyd, hogy az étel kihűljön, mielőtt a fagyasztóba kerülne.

5. Konzervdobozok

Bár a konzervdobozok tartósító hatásúak és kényelmesen tárolhatóak, nem javasolt őket közvetlenül a fagyasztóba tenni. A konzervdobozok anyaga nem alkalmas a hosszabb távú fagyasztásra, mivel a fagyasztás hatására megváltozhat a doboz szerkezete, illetve az étel halmazállapot változása miatt a doboz megrepedhet. Amennyiben egy konzervdobozos ételt szeretnél lefagyasztani, előbb helyezd át műanyag- vagy üvegedénybe.

A fagyasztó használata fantasztikus lehetőségeket nyújt egyes ételek tárolására és tartósítására. De fontos tudni, hogy melyek azok az élelmiszerek, amelyek nem alkalmasak a fagyasztásra. Legyél óvatos, és ne feledkezz meg azokról az ételekről, amelyeket inkább frissen érdemes fogyasztani, esetleg más módon kell tárolni, hogy mindig friss és ízletes fogásokkal örvendeztesd meg magad és családodat.

fagyasztás

Citromos Nicky papírtörlőnk kiváló nedvszívó képességével, sokrétű felhasználási lehetőségével nemcsak a konyhában, hanem a kerti grillpartikon is megállja a helyét. Nicky termékeinket keresd a Goods Marketben!

Nézd meg ezt is!

Epres tiramisu

Fenséges nyári desszert: Az epres tiramisu

Az epres tiramisu egy kifinomult és ízletes változata a hagyományos olasz desszertnek, amelyet a klasszikus …