Főoldal / Házi Praktikák ! / Osztrák császármorzsa, amiért mindenki odavan

Osztrák császármorzsa, amiért mindenki odavan

Az osztrák császármorzsa olyan étel, amely egyedi ízvilágával és történetével az osztrák-magyar konyha egyik különlegességévé vált. Ez az édes fogás, amelyért sokan odavannak, egy valódi csemege, amely a családi ebédek és ünnepi alkalmak elmaradhatatlan része sokunknál itthon. Ez a cikk bemutatja az osztrák császármorzsa eredetét, összetevőit és elkészítésének folyamatát.

Az osztrák császármorzsa eredete az Osztrák-Magyar monarchiáig vezethető vissza, egyes mondák szerint Erzsébet magyar királyné (más néven Sisi) udvari főszakácsa készítette a királyi párnak.  Egy másik monda szerint pedig Ferenc József találmánya volt.  Eredeti neve Kaiserschmarrn, ami valóban a császár után kapta nevét , melynek szó szerinti fordítása a császármorzsa. Most nézzük hogyan is kell elkészíteni ezt az isteni finomságot.

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 4 db tojás
  • 3 dl tej
  • 30 gramm mazsola
  • 40 gramm vaj
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipetnyi só

Elkészítés:

  1. Hasonlóan a palacsintatészta elkészítéséhez, keverd össze a lisztet, tejet és tojássárgákat. A csomómentes állag érdekében fokozatosan adagold hozzá a tejet.
  2. Majd a tojásfehérjéket verd fel kemény habbá. Ezt óvatosan forgasd a masszába.
  3. Adj hozzá egy csipet sót, vaníliás cukrot és a mazsolát a tésztához. 
  4. Egy nagy serpenyőben olvaszd fel a vajat, majd lassan öntsd bele a masszát. Ha csak kisebb serpenyőd van, két részletben süsd ki! Fedő alatt süsd körülbelül 5 percig. 
  5. Amikor már pirosra sült, fakanállal vágd 4 részre, fordítsd meg, majd a másik oldalát is pirítsd meg fedő alatt. 
  6. Végül szabdald fel darabokra a tésztát, szórj rá egy kanál cukrot, és így süssük át!
  7. Melegen tálald porcukorral meghintve, kiegészítve almaszósszal, lekvárral vagy befőttel!

Nézd meg ezt is!

Epres tiramisu

Fenséges nyári desszert: Az epres tiramisu

Az epres tiramisu egy kifinomult és ízletes változata a hagyományos olasz desszertnek, amelyet a klasszikus …