Főoldal / Praktikus megoldások / 7+1 tipp, hogyan tudod elkerülni az érzelmi evést
Érzelmi evés

7+1 tipp, hogyan tudod elkerülni az érzelmi evést

Az érzelmi evés egy olyan szokás, amely során az emberek az érzelmi állapotukra reagálva fogyasztanak élelmiszereket, nem pedig az éhségüket elégítik ki. Ez a viselkedés gyakran vezethet túlzott kalóriabevitelhez és súlygyarapodáshoz. Az érzelmi evés mögött álló okok sokszínűek lehetnek (pl.stressz, unalom, szomorúság..).Ebben a cikkben bemutatunk olyan hatékony módszereket és stratégiáket, amelyek segíthetnek az érzelmi evés elkerülésében. 

Az első lépés, hogy  felismerjük a bennünk rejlő érzéseket és elfogadjuk őket. Tudatosan vegyük észre azokat az érzéseket, amelyekre az étkezés lenne a válasz. Legyen szó stresszről, szomorúságról vagy unalmas időtöltésről, fontos megismerni és elfogadni az érzelmi állapotokat.  Ezt követően próbáljuk orvosolni azokat.

  • Vízfogyasztás

Ha úgy érzed, hogy ennél valamit akkor először igyál meg egy pohár sima vizet. Végül is sokan közülünk amúgy sem iszunk elég vizet, és összetéveszthetjük az éhség vagy a kezelhetetlen stressz jeleit azzal, ami valójában csak a szomjúság.

  • Kapcsolj ki 15 percre

Amikor valamilyen negatív hatású érzelem ér, menj ki a szabadba (sétálni, edzeni). Ugyanis a testmozgás során endorfinok szabadulnak fel, amelyek stimulálják az ellazulást valamint a friss levegőnek természetes stresszcsökkentő hatása van.

  • Fogj egy papírt, ceruzát és írd le!

Ha fizikailag leírod a dolgokat, az óriási megkönnyebbülést jelenthet, ezekben a pillanatokban. Írj pontokat minden olyan dologról, amely ezt kiváltotta vagy okozta benned, és miértjét is.Ha mindent leírunk, kitisztul a fejünk. Megértjük a helyzetet és jobban fogjuk érezni magunkat.

  • Gondolkodj előre

Tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket. – Éhes vagyok, vagy inkább fáradt? Egyszerűen most csak jobban akarom magam érezni? – Sokan arra használják az ételt, hogy megváltoztassák érzelmi érzéseiket. Ám annak ellenére, hogy egy magas cukortartalmú opció nagy energiát és jó érzést ad, hosszú távon letargikussá, depressziósá és fáradékonnyá tesz. Mindamellett a külsődet is negatív irányba fogja befolyásolni.  

  • Vegyél egy relaxáló fürdőt

Engedj egy jó meleg fürdőt. Majd ha ehhez egy evőkanálnyi Epsom-sót és levendulás illóolajat adsz, azonnal a meditatív állapotba fogsz kerülsz. Teljesen el fogsz lazulni és megszűnnek a negatív gondolataid. 

  • Tereld el a figyelmedet

Foglald le kezed és elméd valamilyen szórakoztató tevékenységgel. Akár kötés, színezés, rajzolás, festés…stb –  segítenek elvonni az agyat az étkezési gondolatoktól. Arra kell törekedj, minél több pozitív választ adj a testednek és a lelkednek. Az energiánkat valami produktívabb dologra irányítsuk, beleértve egy konyha takarítását, vagy valami olyan dolgot vagy teendőt oldjunk meg, ami már egy ideje zavar minket. Ennek teljesítése elégedettségét fok okozni a számunkra.

  • Ne hagyj ki egy étkezést se!

A megfelelő táplálkozás hihetetlenül fontos – gondolj csak arra, hogy azok, akik nem fogyasztanak megfelelő mennyiségű magnéziumot (ami legtöbbünkre igaz), fokozott cukoréhséget tapasztalhatnaka nap folyamán. De nehéz beszerezni a szükséges mikro és makrotápanyagokat, ha nem eszünk egészségesen vagy nincs benne rendszeresség. 

Ha az időbeosztása elkerülhetetlenül hektikus, készíts előre egészséges rágcsálnivalót, amely akár alkalmasak egy nagyobb étkezésre is. Például mandula és a mazsola, a natúr joghurt, a friss gyümölcsök, zsírszegény sajt és a teljes kiőrlésű keksz. Ezzel el tudod kerülni, hogy olyan feldolgozott élelmiszereket fogyassz, amelyek telis-tele vannak transzzsírokkal és cukorral.

  • Kényeztesd el magad!

Gondolj arra, hogy minek örülnél igazán. Ez egy isteni csokoládé lenne vagy egy a kedvenc ételed? Bármi is legyen az, tervezd meg, hogy hetente egyszer vagy kétszer mikor engedheted meg ezeket magadnak. Várni fogod ezeket a napokat, amitől boldogabb lesz. Ezáltal a dopamin szinted magasabban lesz és el tud kerülni, hogy olyankor is egyél, amikor nem vagy éhes. 

Nézd meg ezt is!

Málnás jégkrém

Frissítő nyári élvezet: Kókuszos málnás jégkrém

Azok számára, akik imádják a könnyű, frissítő desszerteket a forró nyári napokon, a kókuszos málnás …