Főoldal / Életmód / Amikor a konyhánkba is beköszönt az ősz: 3 recept szezonális hozzávalókkal

Amikor a konyhánkba is beköszönt az ősz: 3 recept szezonális hozzávalókkal

Az egészséges táplálkozás egyik alappillére a szezonális étkezés. Mint ahogy minden évszak, az őszi hónapok is fantasztikus szezonális hozzávalókat tartogatnak, amik nemcsak finomak, hanem jótékony hatásaik közé tartozik az immunerősítés is. Az import növényekhez képest az idénygyümölcsöknek és -zöldségeknek nagyobb a tápértéke, illetve magasabb vitamin- és ásványi anyag tartalommal rendelkeznek.

Mikor, ha nem most használjuk a szőlőt, az almát, a fügét, a birsalmát, a sütőtököt, a káposztaféléket, a gesztenyét vagy éppen a padlizsánt, egy kis édesburgonyás körettel felturbózva? Tartsatok velünk, mert hoztunk 3 szuper ötletet, hogyan tudjátok kreatívan beépíteni ezeket a szezonális finomságokat étkezéseitekbe!

Csempésszünk gyümölcsöt a salátákba!

Az édes és sós ízek párosításából születnek néha a legfinomabb fogások. A gyümölcsök esetében is így van ez: csodás őszi gyümölcseinket tegyük bátran zöldségek, sajtok és gabonák mellé, csodálatos ízvilágú salátákat hozhatunk létre ilyen módon.

recept

Rukkolasaláta fügével és kecskesajttal

Hozzávalók:

Öntet:

2 ek olívaolaj

0.5 citromból nyert citromlé

2 ek méz

1 tk mustár (édes mustár)

1 ek snidling

só, bors ízlés szerint 

Saláta:

10 dkg rukkola

50 g pisztácia

125 g kecskesajt

2 db füge

Elkészítés:

  1. A salátaöntet összetevőit egy salátaöntet-keverőbe vagy annak hiányában egy mezei befőttes üvegbe öntjük. Alaposan összerázzuk, míg a folyadékok elkeverednek, és az egész selymes textúrájú lesz.
  2. A rukkolát alaposan megmossuk (vagy beáztatjuk), majd salátacentrifugával kifacsarjuk belőle a felesleges vizet.
  3. Egy tálba tesszük, és hozzáadjuk az aprított pisztácia és a morzsolt kecskesajt kb. kétharmadát.
  4. Meglocsoljuk az öntetünkkel, majd alaposan összeforgatjuk.
  5. Tálaláskor rámorzsoljuk a maradék kecskesajtot, ráültetünk néhány szép fügét, majd megszórjuk a maradék pisztáciával.

Az édesburgonya számtalan arca!

Rendkívül hasznos és gazdag tápanyagforrás, kalóriatartalma azonban igen alacsony, így diétázók is bátran fogyaszthatják. Az édesburgonya gumóit sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként vagy főzelékként fogyaszthatjuk, édes sütemény, lepény is készülhet belőle. Egy igazi Jolly Joker a konyhában: nem csak köretként állja meg a helyét!

recept

Fetával és édesburgonyával töltött csirkemell

Hozzávalók:

1 kg édesburgonya

4 ek olaj

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

500 g csirkemellfilé

só, bors

300 g koktélparadicsom

1 marék friss bazsalikom

200 g feta

Elkészítés:

  1. Az édesburgonyákat alaposan megmossuk, kicsit megszurkáljuk, majd mikróban 10 perc alatt előfőzzük” őket. (Aki nem akarja mikrózni, az 160 fokos sütőben, 40 perc alatt is megsütheti a krumplikat.)
  2. A hagymát, fokhagymát finomra vágjuk, és 2 kanál olajon megpirítjuk, majd rádobjuk a kis kockákra vágott csirkemellet, amit sózzuk, borsozzuk és jól megpirítjuk. Hozzáadjuk a felezett koktélparadicsomokat, amiket addig főzünk, míg egy kicsit megszottyadnak, de még nem esnek szét. Rászórjuk a durvára vágott bazsalikomot, egyszer átkeverjük és elzárjuk a lángot.
  3. A krumplikat hosszában végighasítjuk, majd a belsejüket megkenjük olajjal, és 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük. Megtöltjük a krumplikat a csirkemelles-paradicsomos töltelékkel, rámorzsoljuk a fetát és további 10 percre betoljuk a sütőbe.

Sütőtök, nem csak édesen!

Az őszi szezon szupersztárja a konyhában egyértelműen a sütőtök. Amellett hogy isteni, számtalan jótékony hatással rendelkezik, például rendkívül tápláló és A-vitaminban gazdag. Felhasználási módja is rengeteg lehetőséget tartogat. Tudjuk, sok embernél nem arat osztatlan sikert édeskés ízvilága miatt, de mutatunk egy tuti receptet, ahol bizonyos fűszerek felhasználásával sós ízhatás érhető el.

recept

Thai sütőtökkrémleves

Hozzávalók:

1 ek kókuszolaj

1 közepes db vöröshagyma (finomra vágva)

2 gerezd fokhagyma (reszelt)

2 ek curry paszta (thai, vörös)

400 g sütőtök (sütőtökpüré)

1 ek gyömbér (friss, reszelt)

500 ml csirke alaplé (saját készítésű)

400 ml kókusztej

1 ek lime-lé (frissen facsart)

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

koriander ízlés szerint

chili ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A vöröshagymát átpároljuk a kókuszolajon, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a gyömbért és a currypasztát, majd további egy percig keverjük.
  2. Az alaphoz öntjük a kókusztejet, a csirkelevest és a sütőtökpürét (sütőtökünket megfőzzük, majd pürésítjük). Jól elkeverjük és 10 percig főzzük.
  3. A levest botmixerrel pürésítjük, majd ízesítjük lime-lével, sóval és borssal.
  4. A levest forrón tálkákba merjük, durvára vágott korianderrel, karikázott chilivel megszórjuk.

Ezek a receptek egyértelműen bebizonyították, hogy az őszi hozzávalók felhasználásának csak a képzelet szabhat határt, kísérletezzünk az ízekkel bátran!

A főzés utáni makacs szennyeződések eltakarításában pedig hívd segítségül a BradoClub Hideg zsíroldóját!

recept


Nézd meg ezt is!

Húsvéti kalács

Ínycsiklandozó húsvéti fonott kalács

Ahogy beköszönt a tavasz és virágba borulnak a kertek, elérkezik a húsvéti ünneplés ideje. Az …