A nyári melegben is vágyunk egy könnyed, mégis tápláló levesre, ami nemcsak finom, de egészséges is. A répa krémleves pont ilyen! Ez az egyszerű, de nagyszerű leves recept nemcsak praktikus háziasszonyoknak szól, hanem mindenkinek, aki szeretne valami gyors és ízletes ételt készíteni. Most megmutatjuk, hogyan készítheted el ezt az ízletes és krémes répa krémlevest könnyedén otthon.
Hozzávalók:
- 500 g sárgarépa
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 közepes krumpli
- 1 liter zöldségalaplé
- 200 ml tejszín (opcionális)
- 2 evőkanál olívaolaj
- Só, bors ízlés szerint
- Friss petrezselyem vagy snidling a díszítéshez
Elkészítés:
- Előkészítés
Először is tisztítsd meg a sárgarépát, a krumplit és a hagymát. Vágd kisebb darabokra, hogy könnyebben megfőjenek. A fokhagymagerezdeket hámozd meg és aprítsd fel. - Párolás
Egy nagy lábosban hevítsd fel az olívaolajat közepes lángon. Add hozzá a vöröshagymát és párold üvegesre. Amikor a hagyma már puha és illatos, add hozzá az aprított fokhagymát, és párold további egy percig. - Főzés
Add hozzá a sárgarépát és a krumplit, majd öntsd fel a zöldségalaplével. Forrald fel, majd csökkentsd a hőmérsékletet és főzd lassú tűzön körülbelül 20-25 percig, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak. - Turmixolás
Ha a zöldségek megpuhultak, vedd le a levest a tűzről, és botmixerrel vagy turmixgéppel pürésítsd simára. Ha túl sűrűnek találod, adhatsz hozzá még egy kis alaplevet vagy vizet, hogy elérd a kívánt állagot. - Tejszín hozzáadása (opcionális)
Ha krémesebb levest szeretnél, öntsd hozzá a tejszínt és keverd jól össze. Melegítsd még néhány percig, de ügyelj rá, hogy ne forrald fel, mert a tejszín kicsapódhat. - Ízesítés
Sózd, borsozd ízlés szerint. Kóstold meg, és ha szükséges, igazíts az ízeken. Egy csipetnyi frissen reszelt gyömbér vagy szerecsendió is jól illik hozzá, ha különlegesebb ízvilágra vágysz. - Tálalás
Forrón tálald a levest. Díszítsd apróra vágott friss petrezselyemmel vagy snidlinggel. Kínálhatsz hozzá pirított kenyérkockákat vagy krutont is, hogy még laktatóbb legyen.
Tipp
A leves ízét tovább gazdagíthatod egy kis frissen reszelt gyömbérrel vagy egy csipet szerecsendióval. Ha szereted a különleges ízeket, próbáld ki így is!