Főoldal / Házi Praktikák ! / Őszibarackos mousse torta
Őszibarack mousse torta

Őszibarackos mousse torta

Szeretnél valami különlegeset alkotni a konyhában, ami nem csak ízletes, de látványos is? Az őszibarack mousse torta pontosan ilyen desszert! Tökéletes választás bármilyen alkalomra, legyen az egy születésnap, családi összejövetel vagy csak egy különleges vasárnapi ebéd. Ez a torta a krémes mousse és a friss gyümölcs harmonikus kombinációjával nyűgözi le vendégeidet, a tetején elhelyezett barackszeletek pedig igazi művészi megjelenést kölcsönöznek neki.

Hozzávalók

A torta alapjához:

  • 200 g darált keksz
  • 100 g olvasztott vaj

A mousse-hoz:

  • 500 g friss vagy konzerv őszibarack (ha frisset használunk, hámozzuk meg és magozzuk ki)
  • 500 ml habtejszín
  • 100 g cukor
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 12 g zselatin (6 lap vagy 3 teáskanál porzselatin)
  • 60 ml hideg víz

A zseléhez:

  • 250 ml őszibaracklé (frissen préselt vagy konzerv lé)
  • 2 evőkanál cukor
  • 6 g zselatin (3 lap vagy 1,5 teáskanál porzselatin)
  • 30 ml hideg víz

A díszítéshez: 2-3 friss őszibarack, vékony szeletekre vágva

Elkészítés

  1. Alap készítése:
  • A darált kekszet keverjük össze az olvasztott vajjal.
  • Egy 23 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral.
  • Nyomkodjuk bele a vajas kekszmorzsát, majd tegyük a hűtőbe, amíg a tölteléket elkészítjük.

2. Mousse készítése:

  • A zselatint áztassuk be a hideg vízbe, kb 10 percig.
  • Az őszibarackot turmixoljuk le sima pürévé.
  • Egy közepes lábasban melegítsük fel az őszibarack pürét, a cukrot, a citromlevet és a vaníliakivonatot, de ne forraljuk fel.
  • Vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a duzzadt zselatint, amíg teljesen fel nem oldódik.
  • Hagyjuk a keveréket szobahőmérsékletűre hűlni.
  • A habtejszínt verjük kemény habbá, majd óvatosan keverjük össze a lehűlt őszibarackos keverékkel.
  • Öntsük a mousse-t a kekszalapra, majd simítsuk el a tetejét.
  • Tegyük hűtőbe legalább 4 órára, hogy megdermedjen.

3. Zselé készítése és díszítés:

  • A zselatint áztassuk be a hideg vízbe és hagyjuk 10 percig duzzadni.
  • A baracklevet és a cukrot melegítsük fel egy kis lábasban, de ne forraljuk fel.
  • Vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a duzzadt zselatint, amíg teljesen fel nem oldódik.
  • Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
  • Az őszibarack szeleteket szépen rendezzük el a torta tetején, rózsa alakban.
  • Óvatosan öntsük rá a lehűlt zselatinos őszibaracklevet, hogy bevonja a barackszeleteket.
  • Tegyük vissza a hűtőbe, és hagyjuk megdermedni legalább 2 órára, de legjobb egy éjszakára.
képek illusztrációk

4. Tálalás

  • Amikor a torta teljesen megdermedt, óvatosan vegyük le a tortaforma oldalát.
  • Szeleteljük és tálaljuk hidegen.
  • Ez a gyönyörű és ízletes őszibarack mousse torta mindenki kedvence lesz, és a rózsa alakú barack díszítés a zselében egy különleges megjelenést kölcsönöz neki. Jó étvágyat!

Próbáld ki ezt a receptet, és kápráztasd el a családod és barátaid ezzel a csodálatos desszerttel!

Nézd meg ezt is!

Répa krémleves

Répakrémleves – egyszerű és finom recept a hétköznapokra

A nyári melegben is vágyunk egy könnyed, mégis tápláló levesre, ami nemcsak finom, de egészséges …