Főoldal / Programok / Édes álom vagy rémálom a családi nyaralás?

Édes álom vagy rémálom a családi nyaralás?

Vannak, akik rettegnek a nagyobb utazásoktól a sok szervezési feladat és hatalmas csomagok miatt. Bizony, nem kevés logisztikát igénylő kihívás, amikor a család útra kel, de már a két fős külföldi nyaralás megszervezése is nehézségeket okozhat, ha az ember nem gyakorlott utazó. Íme, néhány tanács, hogy mivel lehet kiegyensúlyozottá tenni egy családi nyaralást.

Az úticél kiválasztása az egyik legfontosabb dolog, mivel a környezetnek megfelelően kell felkészülnünk arra, hogy mire lehet szükségünk az utazás alatt. Amennyiben kis gyermekekkel utazunk, célszerű olyan helyet választani, amely nincs olyan messze, hogy napokig kelljen utazni, ha mégis úgy döntünk több napig tartó úttal közelítjük meg nyaralásunk helyszínét, akkor érdemes út közben megszállni valahol egy éjszakára. Amennyiben nagyon fárasztó elérni az üdülés helyét, olyan nyűgössé válhat felnőtt és gyermek egyaránt, hogy már örülni sem tud, amikor megérkezik. Az utazás élményét megszépítheti, ha viszünk játékokat az útra, amelyet a kocsiban, a vonaton vagy a repülőn játszhatunk a családdal közösen, illetve könyvet és zenét, amellyel eltölthetjük az időt.

wina-holiday-villa-hotelVálasszunk olyan szállást, amely megfelel igényeinknek! Ez evidensen hangzik, azonban a szálláshelyek turista csalogató leírásai gyakran megtévesztőek lehetnek. Figyeljünk az ár-érték arányra! A legjobb választás, ha a szállás a lehető legtöbb igényünket ki tudja elégíteni, de olyan áron, amely megfizethető, és nem kell 3 hónapig az egész családnak koplalnia azért, hogy létre jöhessen a nyaralás. A vakáció élményét tönkreteheti a nélkülözés érzése vagy a felesleges pénzpazarlás. Természetesen a szálláshely fontos, azonban 1-2 hétnél nem töltünk több időt ott, így nem kell maximálisan az otthoni komfort érzéshez ragaszkodni. Pár kompromisszum meghozatalával rengeteg pénzt spórolhatunk, amit elkölthetünk szórakozásra, finom ételekre vagy szuvenír tárgyakra. Amennyiben kicsi gyermekekkel utazunk, érdemes olyan szállást választani, amely gyermekbarát, ahol nem probléma, ha sokat sír a kicsi, illetve vannak gyerekeknek szóló programok, játékok, esetleg játszótér. Csak az unatkozó gyermekek rosszalkodnak igazán, érdemes ezért lefoglalni őket.

A legnehezebb feladat kiválasztani a szükséges ruhákat és használati tárgyakat, amelyeket mindenképpen magunkkal kell vinni egy nyaralásra. Amennyiben a szálláshelyen van lehetőség ruhamosásra, nem szükséges a teljes ruhásszekrényünket magunkkal hurcolni, azonban minden lehetséges időjárásra érdemes gondolni. Például egy váltó cipő igazi megváltás lehet, ha elkapott minket egy nyári zápor. Vannak olyan szálláshelyek, ahol csak az igazán személyes tisztálkodó szereinkre lesz szükségünk, mivel minden másról gondoskodnak helyettünk. Erről bővebb információt a szállásadótól kaphatunk. Van azonban egy dolog, amire sokan nem gondolnak, amikor írják a pakolási listát. Sebtapasz minden háztartásban található, ezért sokszor megfeledkezünk róla, viszont hiánya igen kellemetlen élményeket okozhat, amely beárnyékolhatja a szabadság felhőtlen élményét.

Nem csak a kisgyerekes családokban történik rendszeresen olyan esemény, amelynél a sebtapaszra van szükség, mivel a nyár gyakori jellemzője a cipő által feltöredezett sarkak, a vízpart melletti elcsúszások vagy a sportolás közben szerzett horzsolások, a kerti sütések alkalmával ételkészítés közben történő apró balesetek. A legjobb, ha bőrfertőtlenítőről is gondoskodunk, amelyet bármelyik illatszerboltban praktikus úti kiszerelésben elérhető áron megtalálhatunk.

A vakáció időtartamának programját is célszerű előre kitalálni. Vannak olyan kirándulások, és kulturális program lehetőségek, amelyeket otthonunkból is meg tudunk szervezni, le tudunk foglalni, így nem kell aggódnunk azon, hogy egy idegen helyen programszervezési nehézségekbe ütközünk. Továbbá nem kell olyan sok pénzt költenünk a nyaralás alatt, amely egy idegen ország pénznemében akár spórolást is jelenthet nekünk. Ha a spontán programokat szeretjük, akkor is érdemes előre utána nézni a helyi specialitásoknak, látványosságoknak, kulturális értékeknek, így garantáltan nem fogunk unatkozni, és bizonyosan finom gasztro élményekben lesz részünk.

Nézd meg ezt is!

Ha ezeket nem találod meg a nyaralós bőröndödben, tutira idegrohamot kapsz!

Egy nyaralás megszervezése rengeteg időt, energiát és utána járást igényel. Sokszor külön listát írunk arról, …