Mézeskalácsot sütni mindenki tud. De igazán jó mézeskalácsot vajon tud-e? Igen! Amennyiben figyelmesen dolgozik és egyszerű, jól bevált receptet használ.
A mézeskalács receptek alapvetően sem bonyolultak, de közöttük is vannak a könnyebbnél is egyszerűbbek. Mi most egy villámgyors, mégis rendkívül finom receptet ismertetünk meg veletek, amellyel az ünnepek alatt az összes családtagot leveheted a lábáról.
Hozzávalók:
- 8 bögre finomliszt (1 kg-nak felel meg)
- másfél bögre porcukor
- 3 teáskanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
- 30 dkg margarin vagy vaj
- 1 bögre méz
- 3 tojás
A hozzávalók kiméréséhez egy 2,5 dl-es bögrét használj!
Elkészítés
Első körben a lisztet, a porcukrot, a fűszerkeveréket és a szódabikarbónát egy nagy tálban összekeverjük. Majd hozzáadjuk az enyhén, akár mikróban megolvasztott margarint vagy vajat, a mézet és a tojásokat.
Az alapanyagot nagyjából egy perc alatt egy villával kavarjuk össze, egészen addig, míg a liszt elvegyül a ragacsos anyagokkal. Ha ezzel megvagyunk, kézzel gyúrjuk egynemű tésztává, majd osszuk három egyenlő részre.
A tésztát jól lisztezett deszkán nyújtsuk ki, megközelítőleg fél centi vastagságúra, majd süteménykiszúróval tetszőleges formákat szakítsunk ki belőle. Ezután, már csak annyi a teendő, hogy sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztassuk fel, majd 180 fokra előmelegített sütőben pontosan tíz percig süssük. Fontos, hogy ezt a sütési időt pontosan tartsuk be!
Az elkészült mézeskalács elsőrendű karácsonyi desszert, aminek lehetetlen ellenállni.
Kellemes karácsonyi készülődést kívánunk!