Az ünnepi menüre a legtöbb családban nagy figyelmet fordítanak. Mindenki arra törekszik, hogy ekkor valami igazán finom étellel álljon elő. Mi most egy íncsiklandó menüötletet hoztunk nektek, amellyel biztosan elbűvölsz mindenkit.
Halászlé
Hozzávalók
- 60 dkg ponty
- 60 dkg harcsa
- 1 ek só
- 2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek fűszerpaprika
- 1 db erőspaprika
- bors
Elkészítés
A megtisztított halakat kifilézzük, feldaraboljuk, megsózzuk, majd a felhasználásig hűtőbe rakjuk.
A csontokat és a halfejet egy edénybe tesszük, rádobjuk a felkockázott hagymát, a fokhagymát, sózzuk, majd felöntjük 2 liter hideg vízzel és megközelítőleg másfél órán keresztül főzzük.
Ha az alaplé elkészült, egy tésztaszűrőn átpasszírozzuk, majd újra tűzre tesszük. Hozzáadjuk a pirospaprikát, két perc forralás után a halfiléket is, és 10 perc alatt puhára főzzük. A levest végül felkarikázott erőspaprikával ízesíthetjük.
Sült libacomb párolt káposztával
Hozzávalók
Libacombhoz:
- 2 fej vöröshagyma
- 10 gerezd fokhagyma
- 4 db libacomb
- só
- bors
Káposztához:
- 1 kg vöröskáposzta
- 9 ek cukor
- 150 ml olívaolaj
- 2 teáskanál őrölt fűszerkömény
- 1 kávéskanál só
- 1 citromból nyert citromlé
- 150 ml vörösbor
Elkészítés
Egy nagyobb jénai aljára halmozzuk a szeletelt vöröshagymát és a megtisztított fokhagyma gerezdeket. A bőrös libacombokat sózzuk, borsozzuk és bőrös oldalukkal felfelé a hagymaágyra fektetjük őket, majd félig felöntjük vízzel.
Letakarjuk fóliával és 180 fokos sütőben legalább 2 órán át pároljuk. Ezután levesszük a fóliát és 20-25 perc alatt ropogósra sütjük.
A káposztához az olajat felforrósítjuk, hozzátesszük a cukrot, és egy picit karamellizáljuk. Beletesszük a finomra reszelt káposztát, alaposan összekeverjük az olajos karamellel és ízlés szerint megsózzuk. Hozzáadjuk a köményt, a citrom levét és a bor egy részét. Lefedjük, és hagyjuk lassan párolódni. Ha kevésnek találjuk a levét, akkor kevés bort öntsünk alá, és pároljuk készre.
Mákos guba torta
Hozzávalók
- 1 liter tej
- 20 dkg barna cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 35 dkg darált mák
- 25 dkg mascarpone
- 10 db kifli
- tejszínhab
Elkészítés
A tejet, a cukrot, a vaníliás cukrot és a darált mákot összeöntjük, majd felfőzzük. Mikor felforrt kb. 20 percig hűlni hagyjuk.
Hozzákeverjük a mascarponét, majd a keveréket a felkarikázott kiflikre öntjük.
Egy tortaformába helyezzük a kifliket, egyenletesen eloszlatjuk, majd egy napra a hűtőbe helyezzük. A megdermedt mákos guba torta tetejére tejszínhab is kerülhet
Jó étvágyat kívánunk az ünnepi menühöz!