Főoldal / Házi Praktikák ! / Közeledik a te napod! – a nemzetközi nőnap eredete

Közeledik a te napod! – a nemzetközi nőnap eredete

A tavasz első virágait a nők kapják, persze csokoládé, kedvesség, odafigyelés és sok mosoly mellett. A nemzetközi nőnap olyan törekvéseken, mozgalmakon alapul, amelyek által a nők változtatni szerettek volna a sorsukon.

Nők az 1900-as évek előtt

Az 1900-as évek előtt a férfiak magasabb rangúnak számítottak a hölgyeknél. A nők nem rendelkeztek önállósággal, az apjuk, majd a férjük döntött helyettük. A férjhezmenetel, a gyereknevelés és a háztartásvezetés volt a feladatuk. Nem volt szavazati joguk, nem végezhettek hivatásszerűen munkát, de ha mégis munkára kényszerültek, sokkal kevesebb fizetést kaptak, mint a férfiak. Nem volt lehetőségük önmegvalósításra, azonban ha mégis ezzel próbálkoztak, azzal felborzolták a kedélyeket és semmilyen támogatásra nem számíthattak.

Miért március 8.?

Két elmélet létezik. Az egyik szerint egy sztrájkra való megemlékezésből ered a dátum, a helyszíne pedig New York. Ebben a sztrájkban textilmunkásnők vettek részt, akik tüntettek a jobb munkakörülményekért, a politikai egyenjogúságukért és a munkaidő csökkentéséért.

Egy másik forrás szerint az ünneppel egy 1908-as tűzvésznek állítunk emléket.  Az említett tűzvész helyszíne ugyanúgy New York, itt egy gyárban 129 munkásnő életét vette el a tűz.

Nőnap Magyarországon

Magyarországon először 1914-ben ünnepelték meg a nőnapot. Az Országos Nőszervező Bizottság már 1913-ban is osztott röplapokat. 1914-ben pedig országszerte szerveztek rendezvényeket. Ezen a napon a legnépszerűbb ajándékok a virág és az édesség.

Ez a te napod!

Ezen a napon élvezd ki a virágok illatát és a tavaszt! Élvezd ki ezt a napot és egyél csokikat a fogyókúra ellenére is!

Ezen a napon mindent szabad, ez a nők napja. Vegyél egy relaxáló fürdőt, gyertyafényes megvilágításban. Elmehettek ezen a napon kirándulni a pároddal vagy családdal, és élvezhetitek egymás társaságát és megbecsülését. Felemelő és büszke érzés ha a férfiak, a párod, a munkatársad, egy rokonod ezen a napon valamilyen formában megajándékoz, köszönt téged. Mert megérdemled!

Nézd meg ezt is!

Gyors és egyszerű vacsora ötlet, amit mindenki imádni fog!

Gyors, ízletes és egyszerű vacsorát keresel? Akkor próbáld ki ezt a sült csirkemell-pennés tésztát! Az …