Amikor kint már hűvös és nyirkos az idő ráadásul korán sötétedik a testet és a lelket is felmelegíti egy fűszeres forró ital. Van azonban élet a klasszikus forralt boron túl, érdemes különlegességekkel is próbálkozni! Ha vendégeket vársz az ünnepekre, vagy ha csak magadnak készítenél valami lélekmelengetőt, összeszedtünk neked pár különleges, forró finomságot. Lassan kortyold, add meg a módját és biztos lehetsz benne, hogy ezek miatt az italok miatt szeretni fogod a telet!
- Fűszeres almaital
A forró almabort fűszerezzük olyan fűszerekkel, amelyeket az almás pite készítéséhez is használunk.
Hozzávalók:
1 liter almabor (cider)
3 evőkanál barna cukor
1 fahéjrúd és további fahéjrudak a
csészébe szúrva
1 kávéskanál szegfűbors
1/2 teáskanál őrölt gyömbér
őrölt szegfűszeg
frissen reszelt szerecsendió
csipet só
120 ml brandy (opcionális)
Forrald fel az almabort, majd keverd
hozzá az összes hozzávalót.
- Indiai gyömbér tea
A hagyományos indiai gyömbér italt a friss rozmaring, édeskömény, kardamom és menta járja át. Ideális tea lehet a stresszes téli hétköznapokra is.
Hozzávalók:
4 kiskanál zúzott kardamom
1 teáskanál édeskömény
1 teáskanál rozmaring apróra vágva
5 csésze víz
1 közepes darab friss gyömbér,
apróra vágva
1 evőkanál méz
5-6 friss mentalevél, plusz levelek a
díszítéshez
A vizet főzzük fel, adjuk hozzá az
összes hozzávalót, kapcsoljuk le a lángot, majd fedjük le. 5
perc után szűrjük le.
Mézzel édesítsük ízlés szerint.
- Fűszeres forró csokoládé
Az úgynevezett „melegítő” fűszerek, mint a fahéj vagy kardamon fokozzák a bennünk levő energiát. Ez a mesés ital hosszú órákra feltölt energiával. Még finomabb szójatejből készítve.
Hozzávalók:
1 liter szójatej
200 dkg étcsokoládé durvára vágva
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1/4 teáskanál őrölt kardamom
csipet frissen őrölt bors
csipet só
Forraljuk fel a szójatejet és
keverjük hozzá az étcsokoládét és a fűszereket.
- Chai latte
Se nem tea, se nem kávé, de a téli hónapok egyik kedvenc melegítő itala a fűszeres álom. Tea az alapja és a mézeskalácshoz használatos fűszerek adják az erejét, ezért a karácsonyi menüben is megállja a helyét.
Hozzávalók:
3 teáskanál fekete tea
4 dl víz
2 dl zsírdús tej (3,5 %-os zsírtartalommal)
3 teáskanál porrá őrölt fűszerkeverék fahéjból, csillagánizsból, gyömbérből, szerecsendióból – ez kiváltható ugyanennyi mézeskalács-fűszerkeverékkel is. (Ez tartalmazza mindezeket a fűszereket)
3 teáskanál nádcukor
Így készül:
A vizet felforraljuk. Egy nagyobb edénybe kanalazzuk a teafüvet és a fűszerkeveréket. A forró vízzel leforrázzuk, 3-4 percet állni hagyjuk.
Közben a tejet felgőzöljük, vagy lábosban forrásig hevítjük, de nem forraljuk fel! Ez utóbbi esetben tejhabosítóval felhabosítjuk. 4 csészét előkészítünk. A fűszeres teát leszűrjük, cukorral édesítjük. Egyenlő arányban elosztjuk az előkészített csészékben, majd rákanalazzuk a tejhabot. Azonnal kínáljuk.
- Rozmaringos birsalmapuncs
Ha valami tényleg különlegesre vágysz, próbáld ki ezt a birsalmás rozmaringos narancsos íz robbanást!
Hozzávalók:
4 kemény birsalma
7 dl almalé
7 dl vörösbor
12 dkg barnacukor
2 ág rozmaring
1 narancs héja
1 rúd vanília
Így készül:
Az almalét a borral, a cukorral, a vaníliarúd kikapart belsejével és a rozmaringággal felforraljuk, a meghámozott és felkockázott birsalmát belefőzzük úgy, hogy maradjon kissé roppanós. Hozzáadjuk a narancshéját. Hagyhatjuk így, darabosan, de le is turmixolhatjuk. Forrón kínáld.
Bármelyiket is választod, biztosan sikere lesz a vendégeid körében, hogy nem az unalomig ismételt italokkal kínálod őket. Oszd meg velünk kedvenc forró ital receptedet!