Neked is nehézséget okoz a hűtő rendben tartása? Sokan vagyunk így ezzel! A hűtő olyan, akár a Bermuda-háromszög, néha eltűnnek dolgok, néha pedig olyanok kerülnek elő, amelyekről már régen megfeledkeztünk. A szennyeződések pedig elképesztő sebességgel képesek újraképződni. Most azonban megosztunk veled néhány trükköt, amikkel véget vethetsz a hűtőben kialakuló káosznak.
Trükkök a hűtő takarításához
Rendszeres nagytakarítás
Ne felejtsd el, hogy legalább havi egyszer szükséges a hűtőket teljesen áttörölni. Ilyenkor mindent ki kell pakolni – egyben érdemes szelektálni is az ételeket – és az egész belső felületet fertőtlenítő törlőkendővel áttörölgetni. A hűtő műanyag dobozait, és az üvegpolcokat akár a mosogatógépbe is beteheted, így rengeteg munkát spórolhatsz meg magadnak.
Ne csak Te dolgozz!
Ha eleged van belőle, hogy ezt a hosszadalmas folyamatot mindig neked kell csinálni, akkor készítsetek takarítási rendet a családban, amiben le van osztva, hogy melyik hónapban, ki csinálja a hűtő nagytakarítását. Ha szeretnéd játékossá tenni a munka kiosztását, akkor egy saját készítésű szerencsekerék segítségével is kijelölhetitek a következő felelőst.
Űzd el a rossz szagokat!
A kellemetlen szagok eltüntetése ugyanúgy hozzá tartozik a hűtő takarításához. Ehhez használj hűtőszagtalanító termékeket. Hidd el sokkal szívesebben nyitod majd ki a hűtő ajtaját ezután.
Extra védelem
Ha szeretnéd megspórolni magadnak a takarítást, akkor le is takarhatod a polcokat egy fólia segítségével, de ne felejtsd el, ez nem helyettesíti a havi nagytakarítást, csak megkönnyíti azt, a kiömlő szennyeződések rászáradásának megakadályozásával.
Praktikák a rendezett hűtőhöz
Rendszerezz!
Műanyag dobozokkal, vagy kosarakkal sokkal jobban rendszerezheted a hűtőd tartalmát. Gondold át, hogy milyen kategóriában tudnád a számodra leginkább logikusan rendszerezni azokat az árukat, amik általában előfordulnak a hűtődben, és készíts elő minden ilyen kategóriának egy saját dobozt. Ügyelj rá, hogy a legjobb átlátszó tárolókat használni, hogy mindig azonnal lásd, hogy mi van bennük.
A helyes elrendezés
A legfelső polcon a gyorsan romló ételeket tartsd, így nem feledkezel meg róluk. Az alsóbb polcokra érdemes pakolni a nyers húst, és halat, hogy az esetlegesen kiszivárgó levek ne csepeghessenek át más ételekre, illetve itt egy kicsit alacsonyabb is a hőmérséklet, ami miatt tovább elállhatnak, és biztonságosabban tárolhatóak ezek az alapanyagok. Az újabb hűtők kialakítása általában egyforma, az alsó részen két fiók található, felül egy keskenyebb, alul egy magasabb, aminek állítható a páratartalma. A felső fiókban a sajtokat, felvágottakat érdemes tartani, hiszen itt sokkal rendezettebben tudjuk kezelni. Az alsó fiók a zöldségek, gyümölcsök helye, ezek tárolására a legideálisabb a kialakítása.
A forgótálca trükk
Ha már a hűtő ajtaja teljesen tele van, de még mindig el kell tenned pár üveg szószt, akkor próbáld ki ezt a trükköt! Tartsd a szószokat egy kerek tálcán, vagy doboztetőben. Így ha leghátul is van a hűtőben, egyszerűen forgathatsz rajta egyet, és máris láthatod az összes rápakolt terméket.
Használj ki minden sarkot!
Használd ki a hűtődben lévő terek adta lehetőségeket minél jobban! A nagyobb fiókokhoz használhatsz fiók elválasztókat, így itt is jobban elkülönítheted pl. a különböző zöldségeket és gyümölcsöket. Egy másik szuper trükk, ha a kisebb műanyag dobozok aljára mágneses lapot ragasztasz, kihasználhatod a hűtő oldalát is! Arra figyelj, hogy jól zárodó dobozt válassz az átalakításra. Ideális magvak, reszelt sajt, előkészített, már apróra vágott, vagy szeletelt alapanyagok tárolására.