Főoldal / Fertőtlenítés / Baktérium-veszély az autódban

Baktérium-veszély az autódban

Gondoltad volna, hogy az autód egy elsőszámú veszélyforrás a baktériumok tekintetében? Ugyanis több baktérium fordulhat elő, egy elhanyagolt, keveset takarított autóban, mint egy nyilvános WC-ben! Lássuk mely részeknél jobb, ha legközelebb alaposabb vagy, amikor takarításra kerül a sor.

Evés-ivás a kocsiban

A kocsiban történő evés-ivás is egy elsőszámú kockázat. A kiömlött cukros üdítők, a kiszóródott morzsák mind-mind erjedésnek indulnak, ami nagyban elősegíti a baktériumok elszaporodását. Ezért kifejezetten figyelni kell takarításkor a pohártartó, a műszerfal környékére, az ülésekre kiszóródott morzsákra, és minden olyan területre, ahol a kocsiban evés-ivás alkalmával pakolni szoktál. Ezeket a felületeket nem elegendő letörölgetni egy nedves ronggyal! Mindig figyelj az alapos fertőtlenítésre! Töröld át a műszerfalat, és a pohártartókat egy fertőtlenítős törlőkendővel!

Baktériumok a levegőben

Az autók szellőzőrácsai tele vannak mikroorganizmusokkal, és gombaspórákkal, ami akár komoly fertőzéseket is okozhat, mint pl. a tüdőgyulladás. Ezeket nem tudod otthon, magadnak, megfelelően eltávolítani, a legjobb egy profi szakemberhez fordulni ezzel, és  legalább negyedévente kitisztíttatni egy szervízben. A kocsi légkondi berendezésére is kiemelt figyelmet kell fordítani, itt a szűrők szorulnak rendszeres cserére.

Kormány és sebváltó

A másik baktérium tanya az autódban a kormány és a sebességváltó. Útközben rengeteg baktériummal találkozol, amiket a kezeddel mind átviszel ezekre a felületekre. Gondolj csak bele, hogy pl. tankolásnál megfogod a töltőpisztolyt, amit előtted már rengetegen megfogtak, majd bemész fizetni a pénztárhoz, ahol megfogod esetleg a pultot, a készpénzt, majd visszaülsz az autóba kézmosás nélkül, és megfogod a kormányt és a sebváltót. Ezzel rengeteg fertőzésnek teszed ki magad, ezért fontos, hogy ezeket a részeket, akár naponta töröld át egy antibakteriális törlőkendővel!

Egy – a British University of Nottingham mikrobiológiai laborja által végzett – kutatás alapján egy személyautó szennyezettebb lehet, mint gondolnád, és potenciális tenyészet számos bogár és baktérium számára, beleértve az E colit, a Staphylococcusot és a penészgombákat.

A kutatást vezető professzor azt mondja: „Sok olyan dolgot találtunk, amire számítottunk, mint például a bőrrel, a talajjal és a porral társult mikrobák. A kimutatott baktériumok nemcsak a rossz személyi higiénia révén, hanem állatoktól vagy akár trágyázott talajból is származhatnak. A magas penészszint egy másik általános megállapítás, ami problémát jelenthet néhány asztmás beteg számára. A rendszeres tisztítás csökkentené ezen baktériumok elszaporodásának kockázatát, az egyszerű antibakteriális nedves törlőkendők nagyon hatékonynak bizonyultak a kemény felületek fertőtlenítése terén.”

Nézd meg ezt is!

Így kezeld a kellemetlen lábizzadást!

Míg télen a zárt, nehezen szellőző cipők, úgy nyáron a meleg idő és a nyitott …