Főoldal / Fürdő / Hogyan vedd fel a harcot a makacs penész ellen?

Hogyan vedd fel a harcot a makacs penész ellen?

A penész majdhogynem bármit képes tönkretenni. Érdemes folyamatosan figyelni a nyomokat, és a megjelenés legkisebb árulkodó jelére is reagálni, mert a penészspórák bizony gyorsan elterjednek. Cikkünkben eláruljuk a legfontosabb alapelveket, melyekkel hatékonyan harcolhatsz a penész ellen.

Alapos és gyakori takarítás

Mivel a penész a felületeken telepedik meg, az enyhébb esetekben elegendő lehet egy alapos tisztítás, a megelőzés érdekében pedig ennek gyakori ismétlése. A penészes felületeket átfújhatod ecettel – amire sokan esküsznek – de ma már speciális penész elleni tisztítószereket is vásárolhatsz. Ne felejts el maszkot húzni mielőtt nekiesel a takarításnak, mert mind a penész maga, mind pedig az erős tisztítószerek károsak lehetnek rád, ha belélegzed őket!

Tiszta és friss levegő

Rendszeres szellőztetéssel is megelőzheted a penész kialakulását. Figyelj, hogy a teljes lakást átjárja ilyenkor a levegő. Ha a fürdőszobában nincsen ablak, vagy csak nagyon kicsi, és úgy érzed nem szellőzik megfelelően, akkor mindenképpen ajánlott egy ventilátor beszereltetése. Sokan a konyhában, főzés közben is tapasztalják, hogy rengeteg pára keletkezik. Egy elszívó a tűzhely felett ezen is segíthet, és nagy mértékben csökkentheti a penészedés kockázatát.

Nincs pára, nincs penész

Szabadulj meg a leggyakoribb előidéző tényezőtől, a párától! Használtál már valaha páramentesítő készüléket? Ha igen, akkor biztos Te is tapasztaltad már, hogy milyen elképesztő mennyiségű nedvességet képes magába szívni. Ez az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy megtartsd az ideális páratartalmat otthonodban. Ha nagyon párásodásra hajlamos a lakásod, akkor helyezz el akár több páramentesítő készüléket is azokban a szobákban, ahol a legrosszabb a helyzet.

Persze a fentieken kívül fontos tisztában lennünk azzal, hogy mennyire előrehaladott a penészedés folyamata, és milyen nagy területeket érint a lakásban. A veszélyesebb mértékben elterjedt penész ugyanis légzési nehézségeket, a szem irritációját, torok irritációt, allergiás tüneteket, zavartságot és fáradtságot is okozhat. A tünetek elsőre talán allergiára vagy megfázásra hasonlítanak, de ha nem teszünk ellene, nagyon ártalmas és veszélyes is lehet az egészségünkre. Súlyosabb esetekben érdemes szakemberre bízni a problémát.

Nézd meg ezt is!

Gyors és egyszerű vacsora ötlet, amit mindenki imádni fog!

Gyors, ízletes és egyszerű vacsorát keresel? Akkor próbáld ki ezt a sült csirkemell-pennés tésztát! Az …