Főoldal / Házi Praktikák ! / 5+1 tipp hogyan óvd meg a ruháidat a szekrényben

5+1 tipp hogyan óvd meg a ruháidat a szekrényben

Belegondoltál már abba valaha, hogy mennyit költöttél összesen eddig a szekrényedben álló “ruhagyűjteményedre”? Nyugi, nem kell kiszámolnod! Viszont nem árt elolvasnod az 5+1 tippünket, amivel megóvhatod ruháid értékét.


1.Rovarok ellen

Ha már volt dolgod a molyokkal, akkor pontosan tudod milyen nehéz tőlük megszabadulni, ha még nem, akkor pedig jobban teszed, ha inkább más kárán tanulsz, és Te is kiemelt figyelmet fordítasz a megelőzésre! A molyok ugyanis apró kis lyukakat rágnak a szöveteken, és ha egyszer valahova beköltöztek, akkor nagyon nehéz őket  kiirtani. Szerencsére ma már nagyon hatásos eszközök vannak arra, hogy távol tartsd az értékes ruháidtól ezeket a kártékony lényeket. Sokan esküsznek a szárított levendulára, de mi inkább kifejezetten erre a célra készült molycsapdákat, levendulás molyirtókat ajánljuk, mivel ezek sokkal hatásosabbak.

2. Így óvd meg ruháid színét

Ha szeretnéd, hogy ruháid mindig ragyogóak maradjanak, és megtartsák eredeti árnyalataikat, akkor nem elegendő, ha speciálisan erre kifejlesztett mosószert használsz. Arra is oda kell figyelned, hogy a ruhák megfelelően legyenek tárolva. Mindig tedd vissza őket a szekrénybe, és a szekrény ajtaját tartsd teljesen becsukva. Nagyon trendi ma a szabadon álló állvány, amin vállfán tarthatod ruháid, és a textilből készült szekrény is, de ezek nem nyújtanak biztonságot ruháidnak a külső hatásoktól, mint a napfény ami fakítja a szöveteket.

3. A szövetek eredeti állapotának megtartása

Ha párásodásra hajlamos az otthonod, akkor arra is oda kell figyelned, hogy milyen a páratartalom a szekrényedben, hiszen a pára is visszafordíthatatlan károkat okozhat a ruháidban. Azt meg ugye mondanunk sem kell, hogy soha ne tedd vissza a ruhákat a mosás után még nyirkosan a szekrénybe, ugyanis a szövet nagyon könnyen bepenészedhet akár egy minimális nedvességtől is. Ha ilyen gondokkal küzdesz, akkor használj páramentesítő készüléket.

4. Így moss kíméletesen

Az alap, hogy mindig nézd meg a ruhák cimkéjét, és kövesd az utasításokat. A ruha így pontosan elárulja neked, hogy hány fokon moshatod, és milyen programon. Ezen felül amire odafigyelhetsz, hogy a mintás felsőket, a farmereket érdemes kifordítva mosni. Tudtad, hogy a szárító is nagyon káros a szöveteknek? Ahhoz, hogy megőrizd kedvenc darabjaid eredeti formáját és rugalmasságát, csak olyan darabokat száríts a gépben, amik erre alkalmasak, és amennyire csak tudod csökkentsd a minimálisra az alkalmak számát. Ha nem sürgős, mindig hagyd, hogy inkább a levegőn, magától száradjanak meg.

5. Csak szellősen

Tudjuk, hogy kevés hely van a szekrényedben, hiszen még soha egyetlen nő sem mondta, hogy túl sok hely lenne ott. Azt is tudjuk, hogy nagyon nehéz ellenállni a kísértésnek, hogy ne pakold tele, de légy óvatos. A zsúfolt hely ugyanúgy ártalmas a ruháknak. Ha nagyon tele pakolod a szekrényed, könnyebben gyűrődnek, penészednek, koptatják egymást, összeakadhatnak, stb.

+1 A mindig illatos ruhákért

Ha szeretnéd, hogy ruháid mindig frissek és illatosak legyenek, hogy öröm legyen felvenni őket, akkor a kedvenc öblítőd mellett vess be egy kis extra trükköt, és legyen egy jól bevált szekrényillatosítód.

Nézd meg ezt is!

Így kezeld a kellemetlen lábizzadást!

Míg télen a zárt, nehezen szellőző cipők, úgy nyáron a meleg idő és a nyitott …