Főoldal / Csináld magad / Így készülj a húsvétra otthon!

Így készülj a húsvétra otthon!

Az új koronavírus járvány miatt sokaknak újra kell tervezniük a húsvéti programot. De a váratlan és sajnálatos egészségügyi helyzet azért nem ad okot arra, hogy teljesen lefújjuk az ünnepet, hiszen otthon, szűk családi körben is megtarthatjuk. Most ehhez adunk néhány tippet.

Hagyományőrzés

A kisgyermekes családokban kimondottan fontos a hagyományőrző programok szervezése, hiszen így alakíthatunk ki bennük is egy igényt a hasonló ünnepek megtartására, így adhatjuk tovább hagyományainkat. A jelen helyzetben a szélesebb családban, vagy a baráti körben megtartott locsolkodás ki van zárva, de azért a szűk családban előkerülhetnek a kölnik, mondókák, és a hímestojások. Ráadásul remek alkalom ez, hogy a gyerekek felhalmozott energiáit is levezessük egy kicsit az izgalmas  programokkal. Vond be őket az előkészületekbe is! Míg a kisfiúk verseket tanulnak, vagy akár valamilyen kisebb produkcióval készülnek a locsolkodásra, a kislányoknak érdemes egy kis kreatív sarkot felállítani, a tojások díszítgetéséhez. Szuper program lehet a tojáskeresés is, ami kortól és nemtől függetlenül jó móka, és sokáig lefoglalja a gyerekeket. Lényege, hogy az ajándékba szánt csokitojásokat elrejtjük, általában egy szabadtéri helyszínen, de a játék a lakásban is tökéletesen működik. Ezután a gyerekek versenyezhetnek, hogy ki talál meg többet az elrejtett kincsekből.

Dekoráció

Nem kell drága dekorációkat venned a lakberendezési áruházakban ahhoz, hogy húsvéti hangulatot teremts a lakásban! Legyen a dekoráció is a családi program része! Készíts a gyerekek bevonásával házilag díszeket!

Saját készítésű asztaldísz:

Egy kis kosár aljára tegyél némi dekorszalmát, majd kerüljenek bele ízlésesen elrendezett színes tojások, és kész is a legegyszerűbb, mégis látványos húsvéti asztaldísz.

Otthon elkészíthető, felfüggeszthető dekoráció:

Egy sima kartonra rajzolj húsvéthoz illő körvonalas mintákat, mint a nyuszi, tojás, csibe, stb. Ezeket kivágva készül el a sablon, amit a gyerekek használhatnak. Színes kartonra körül tudják rajzolni és kivágni a formákat. Ezután vegyél két-két egyforma mintát összeborítva, és vezess el köztük spárgát. Egy 2 méteres spárga darabra akár 5-6 különböző, színes minta is kerülhet, amit a ragasztás után bárhova kiakaszthatsz.

Húsvéti menü

Szerencsére a klasszikus húsvéti ételek, a füstölt sonka, főtt tojás és torma, nem igényel sok munkát, csak időbe telik. De amíg a sonka fő, nyugodtan el lehet kezdeni a lakás feldíszítését. Ha azonban valami extrát szeretnél belecsempészni a húsvéti menübe, akkor ezt a receptet ajánljuk:

Zserbógolyó

Hozzávalók:

  • 25 dkg darált háztartási keksz
  • 25 dkg darált dió
  • 20 dkg baracklekvár
  • cukor

A bevonathoz:

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 1 evőkanál olaj

Így készítsd el:

Egy tálban keverd össze a hozzávalókat, a kekszet, a diót és a baracklekvárt, majd ízlést szerint tegyél bele cukrot! A masszából formálj közepes méretű golyókat, majd tedd őket hűtőbe, egy fél órára! Olvaszd meg a csokit és olajat vízgőz felett, és mártsd bele egy kanál segítségével a golyókat, majd hagyd, hogy teljesen megdermedjen!

Kellemes húsvéti készülődést kívánunk!

Nézd meg ezt is!

tábor

Nyári tábor előtt álltok? Így készülj, hogy ne sírás legyen a vége!

A nyári szünet a szülők számára nem csak játék és mese. Rengeteg logisztikával, tervezéssel, szervezéssel …