Főoldal / Csináld magad / Nyári kertészkedési útmutató

Nyári kertészkedési útmutató

Megérkezett a várva várt nyár, a jó időben szuper módon elfoglalhatjuk magunkat a kertben. Persze a naptejezésről se feledkezz el! De visszatérve a nyári kertészkedésre, nézzük is hogyan is érdemes egyáltalán hozzákezdeni és milyen szuper tanácsok vannak, amit neked is érdemes lesz kipróbálnod. Kezdjük is az elején!

  • Az udvar dísze, ez bizony a díszkert

A kora nyári kerti teendők egyik legfontosabb része a díszkert rendberakása. Az átteleltetett virágok, a meleget kedvelő dísznövények kiültetését ha nem csináltad meg nyárelőn, akkor júniusban még pótolhatod mindezt. Júniusban még időben vagy, hogy ezeket a virághagymákat elültesd a földbe. A színes cserepek és virágtartó kosarak mellett a dísznövények karózását is érdemes ilyenkor elvégezned. Ehhez használhatsz egyszerű fabotot, műanyag rudat vagy pálcát, amit körbe drótta fonj be, erre tud ugyanis majd felfutni, felkapaszkodni a növény. Vagy egyszerűen spárgával, színes szalaggal is odakötözheted a nem futó virágokat. Az ültetés és kötözés mellett a tavasszal burjánzásnak, hirtelen növekedésnek indult sövényeket, bokrokat is érdemes kicsit ilyenkor is visszametszeni.

  • A fűszernövények ellátják a konyhát

Ha tavasszal szépen, szorgosan dolgoztál a konyhakertben, akkor most már csak a betakarítás vár rád. Természetesen amellett, hogy a fűszernövények és a kert karbantartását, gazolását azért ezután sem lehet elhanyagolni. A folyamatos betakarítás mellett ugyanúgy oda kell figyelned a zöldségek és fűszerek megfelelő gondozására. A paradicsom és a burgonya az, aminek már elég korán örülhetünk és fogyaszthatjuk egészséges terményét. A salátákkal és a retekkel már kicsit több lesz a dolgod, mert ezeket körülbelül 3 hetente újra kell vetned, ha folyamatosan szeretnéd fogyasztani.

  • Az a puha pázsit…

A fű esetében két alapvető dolog van, amit meg és amit be kell tartani. Ez pedig a locsolás és a nyírás. Sajnos mindkettő olyan feladat, amit nem úszhatsz meg, ha szép, ápolt udvart szeretnél otthon. A pázsit lenyírását szinte minden héten meg kell csinálni. Ha viszont nagyon nagy forróság van, ez lehet másfél vagy két hét is, mert a nagyon kicsire levágott fűszál könnyen megéghet és kiszáradhat, szóval erre mindenképp figyelj oda!

A locsolás a nyári meleg hónapokban minden egyes nap igényelt. Nemcsak a fű, hanem a kinti, kerti virágok esetében is. Ha ezt nem tudod megtartani, megcsinálni minden este, mikor már nem tűz a nap, akkor érdemes locsoló rendszert beüzemeltetned az udvaron, a kertben, mert akkor ez autómatice belocsolja neked az udvart szépen, minden este, pontban ugyanakkor.

Nézd meg ezt is!

Így kezeld a kellemetlen lábizzadást!

Míg télen a zárt, nehezen szellőző cipők, úgy nyáron a meleg idő és a nyitott …