Főoldal / Életmód / 7 tipp, hogy a karácsony ne menjen az idegeidre

7 tipp, hogy a karácsony ne menjen az idegeidre

Az ünnepek közeledtével számos extra stresszfaktornak vagyunk kitéve. Ilyenkor hajlamosak lehetünk a teendőkbe temetkezni, és észre sem vesszük a mentális kimerültség jeleit, ezért nagyon fontos, hogy ebben az időszakban kiemelten odafigyelj magadra. Mutatjuk hogyan!

1.Tervezz előre!

Kerüld el a felesleges stresszt az ünnepek alatt azzal, hogy amit lehet, megtervezel előre, és odafigyelsz arra, hogy ne vállalj túl sokat. Nem leszel attól önző, ha néha “nem”-et mondasz valamire, vagy ha egy kis segítséget kérsz. Pl. ha te tartod a karácsonyi vacsorát, megkérheted a vendégeidet, hogy hozzanak egy előételt, salátát, vagy desszertet.

2.Szakíts időt saját magadra!

Fontos, hogy olyan elfoglaltságokra is időt szakíts,  amik téged tesznek boldoggá, amik téged szórakoztatnak, hiszen ez a Te ünneped is! Ha tudod, hogy ez nehezen megy neked, akkor próbálj meg már előre lefoglalni, betervezni valamilyen olyan programot, ami 1-2 szabadnapot biztosít neked, ami csak rólad szól.

3.Óvatosan a közösségi oldalakkal!

Ha úgy döntesz, hogy gyakori látogatója akarsz maradni a közösségi média felületeknek az ünnepek alatt is, legalább arra figyelj oda, hogy kerüld el önmagad összehasonlítgatását azokkal, akiket követsz. Ne feledkezz meg róla, hogy a legtöbben csak az életük legjobb pillanatait osztják meg, és nem tudhatod mi van valójában a mosolygó szelfik mögött.

4.Kíméld magad!

Hagyj magadnak időt a pihenésre, testi-lelki feltöltődésre is karácsonykor! Egy séta, egy kis olvasás, vagy egy délutáni pihenés nem időpazarlás, ennyit Te is megérdemelsz. Ha nálad van a karácsonyi vacsora, akkor próbáld meg ezeket a dolgokat előre betervezni. Ez azért is fontos, mert ha kimerült vagy, az befolyásolhatja a hangulatod. A belső harmóniádért próbáld tartani a megszokott alvásritmusodat és életritmusodat, amennyire csak tudod, az ünnepek alatt is.

5.Figyelj az étkezésre!

Természetesen teljesen rendben van, ha kicsit átadod magad a kulináris élvezeteknek karácsonykor, de fontos, hogy mindent mértékkel csinálj, és ne veszítsd szem elől az egészséges táplálkozást. Próbáld az étrendedet a lehető leginkább összhangban tartani, sok-sok zöldséggel és gyümölccsel. Így elkerülheted a rossz közérzetet.

6.Merj segítséget kérni!

Ha túl sok aggodalom tölt el a karácsony miatt, túlterheltnek érzed magad, túl nagy rajtad a nyomás, ne félj beszélni erről valakivel. Biztosan van egy olyan barátod vagy családtagod, akiben megbízol. Nem szégyen segítséget kérni, ez egy megterhető, feszült időszak.

7.Maradj lendületben!

A testmozgás sokat segít a mentális harmóniánk fenntartásában, és karácsonykor sem kell kihagynod. Sőt, akár különösen szórakoztató formáit is választhatod! Táncolj egyet a karácsonyi slágerekre, vagy menj ki egy varázslatos téli sétára. Ha csak a következő háztömbig gyalogolsz el, akkor is friss levegőn vagy, és átmozgatod az izmaid. Ne feledd, ha túl sokáig vagy a lakásban, egy idő után ez a közérzetedre is rányomja a bélyegét, főleg ha egy zsúfolt házról van szó. Egy kis környezetváltozás mindenkinek jót fog tenni. Ha elég szerencsések vagyunk hozzá, hogy fehér karácsonyunk legyen, akkor még össze is szervezheted a családot egy közös hógolyócsata, vagy egy szánkózás erejéig. Garantáltan jó móka lenne!

Nézd meg ezt is!

5 dolog, ami téged is idegesít a gyerekedben, csak nem vallod be

A folyamatos hiszti, az állandó ellenkezés, a századik feltett kérdés minden édesanyából váltotta már ki …