Főoldal / Gyereknevelés / Tudod hogyan függ össze a könyveid mennyisége és a gyermeked fejlődése?

Tudod hogyan függ össze a könyveid mennyisége és a gyermeked fejlődése?

Az olvasást nem lehet elég korán kezdeni! Onnantól kezdve, hogy egy gyermek megszületik, készen áll arra, hogy megismerkedjen a könyvekkel.

Könyvek, minden életkorban

Természetesen nem minden könyv felel meg, bármely életkorban, de minden fejlődési szakasznak megvan a maga témaköre. A babák a színeket, állatokat, számokat tanulhatják meg a könyvekből. Léteznek pihe-puha textil oldalakból, kifejezetten babáknak készült könyvek is, amiket maguktól is biztonságosan nézegethetnek. Később a mesék világába cseppenhetnek bele, az esti felolvasások időszakában. Majd amikor pedig elkezdenek iskolába járni, akár már maguktól is olvashatnak egyszerűbb gyerekeknek szóló történeteket.

Miért van a könyveknek olyan nagy hatása a gyermek fejlődésére?

Egy nemrég végzett tanulmány szerint két oka van annak, hogy a gyermek szellemi fejlődésére ekkora hatása van az otthoni könyvtárad mérete. Az első az, hogy ha sok könyv körül él valaki, az azt jelenti, hogy a gyermekek olyan környezetben nőnek fel, amely ösztönzi a tanulást és a tudást. A második ok az, hogy a sok olvasás segít a gyermekeknek olyan készségeket elsajátítani, amelyekre egész életük során szükségük lesz.

Mit mond a kutatás?

A kutatás – melyben 160.000 embert vizsgáltak, 2011 és 2015 között – megmutatta, hogy milyen fontos, hogy a gyerekek egy könyvekkel teli otthonban cseperedjenek fel.

A tanulmány szerint ugyanis azok a diplomások, akik úgy nőttek fel, hogy kevesebb könyvük volt otthon, ugyanolyan szintű műveltséggel rendelkeznek, mint azok, akik esetleg nem tanultak tovább, de sok könyv volt körülöttük gyermekkorukban.

Azt is megállapították, hogy a 16 éves korban, a háztartásban megtalálható könyvek mennyisége közvetlen pozitív kapcsolatban van az íráskészséggel, az informatikai ismeretekkel, és a számokkal való kapcsolattal a későbbi években.

Ezek az eredmények persze nem tagadják meg a főiskolák és egyetemek fontosságát. Levonhatjuk azt a következtetést is, hogy ha egy gyermek sok könyv körül nő fel, akkor még tovább halad a felsőoktatási tanulmányaival.

Neked hány könyved van otthon? Úgy érzed itt az ideje, hogy új könyvespolcot szerezz?

Nézd meg ezt is!

7 tojásdekorációs ötlet húsvétra

Nincs húsvét tojásdekoráció nélkül! Ez a kreatív tradíció szórakozást és kikapcsolódást nyújt, bármilyen korosztály számára, …