Főoldal / Életmód / Hétvégéken irány a természet!

Hétvégéken irány a természet!

A közelgő hétvége remek alkalom arra, hogy végre együtt legyen a család. Az idő gyönyörűnek ígérkezik, vétek lenne a négy fal között tölteni az ajándék szabadidőt. Összegyűjtöttünk néhány programot, amit a gyerekek és a felnőttek is biztosan nagyon élveznek majd. Csináljatok szuper programokat a szabadban és gyönyörködjetek a páratlan őszi színekben!

Kisvasút az őszi erdőben

A Miskolctapolca Barlangfürdőből egy rövid kirándulással elérhető lillafüredi erdei vasút Magyarország egyik legszebb útvonalán közlekedő kisvasútja, valódi magaslati pálya. Nem egyszerű zakatolásról van szó, a vonat útvonala kifejezetten meredek hegyoldalakon, különleges völgyhidakon, alagutakon vezet keresztül. A Garadna völgyben a Hámori-tó partján kanyarogva a lillafüredi Palotaszállóhoz visz az útja, ahol megnézhetjük a vízesést, barlangokat és a palotát majd a vonatra visszaszállva elutazhatunk az újmassai őskohóhoz vagy friss halat kóstolhatunk a pisztrángtelep melletti étteremben. A kisvasút az ország egyik legnagyobb, 64 méter hosszú és 20 méter magas vasúti viaduktján és két alagúton is áthalad. A Lillafüredi erdei vasút különlegessége, hogy nem csak nyáron, hanem egész évben közlekedik, télen fűtött kocsikkal várva az érdeklődő utazókat.

Extrém kalandpark a hegyek között

Mátrafüred és Mátraháza között, Parádról viszonylag egyszerűen elérhető helyen Sástó után a 11-es kilométerkőnél a régi kőbánya helyén a hegyen találjuk az Oxygen Adrenalin Parkot. A kalandpark 16 hektáros területen található, a magasságok és a mélységek lenyűgözőek. A canopy pálya 35 méter magasan, 460 méter hosszan biztosítja a kalandot, de fantasztikus élményt ígér az európai viszonylatban is egyedülálló 183 méter hosszú függőhíd is. A bobpálya is élvezetes, 930 méter hosszú, és meglepően gyors száguldást biztosít. Van óriás hinta, kisállat simogató, gyerek quad, erdei kalandpálya és egy “igazi” autó a Frédi és Béniből a játszótéren.

Egy meseszép kert: Zirci Arborétum

A csobogó Cuha-patak által átszelt, tavacskával ékesített arborétum az ország legmagasabban fekvő és egyúttal egyik legszebb botanikus kertje. A Bakony növényvilágát bemutató arborétumot a ciszterciek alapították, sokáig az apátság díszkertje volt. Kijelölt útvonalát kevesebb, mint egy óra alatt be lehet járni. A ciszterci apátság templomához tartozó könyvtár is látogatható. A 18. század elejétől a 20. század közepéig a ciszterci szerzetesek mintegy 65 ezer kötetet gyűjtöttek össze. A gyűjtemény számos könyvritkasággal is rendelkezik. A látogatást a Nagyterem páratlanul szép, bakonyi fából készült intarziás berendezési tárgyai teszik különösen emlékezetessé.

Mini Magyarország

Szarvas város arborétuma a Pepi kert egy gyönyörű parkerdő, 1600 fának és 250 lágyszárú növénynek ad otthont. A kiemelt jelentőségű természetvédelmi terület amellett, hogy népszerű kirándulóhely, jelentős oktatási és kutatási, valamint dísznövénytermesztő központ is. Az arborétum mellett találjuk a Mini Magyarország kiállítást is, ahol az ország nevezetességeit nézhetjük meg térdig érő méretben. A történelmi Magyarország és egyben a Kárpát-medence mértani közepén található hazánk egyetlen interaktív makett parkja, ahol megelevenedik történelmünk. A rendkívül részlet gazdag, speciális technológiával készült makettből álló park nem csak lélegzetelállító látványt, de interaktív élményt is nyújt. Szarvason találjuk a Körösvölgyi Látogatóközpontnak és Állatparknak is otthont adó Anna-ligetet a Holt-Körös partján. Ezeket mindenképpen érdemes útba ejteni, különösen most, amikor gyönyörű színekben pompáznak a fák.

Kirándulás a Fátyol vízeséshez

Az Egertől alig 30 km-re fekvő kistelepülés autóval vagy tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető, de a bátrabbak akár kerékpárral is nekivághatnak a kanyargós útnak. Szilvásvárad valódi gyöngyszem, ami a Bükk domborulatai között bújik meg. Megcsodálhatjuk csodálatos ménesét, körbenézhetünk a hangulatos központban, majd indulhat a túra. Felkereshetjük a Milleneumi kilátót, a laza sétára vágyók pedig elindulhatnak a Szalajka völgy felé. A Milleneumi kilátó teraszának panorámája lenyűgöző látványt nyújt a Bükk minden évszakban más-más színben pompázó domborzata, tiszta, napos időben a távoli Tátra hegcsúcsai is láthatóak. A klasszikus séta a Szalajka völgyben kisvasutazással kezdődik a végállomásig a Fátyol-vízesésig, majd onnan kényelmes tempóban az összes látnivalót érintve sétálhatunk vissza a völgy bejáratáig.

Neked melyik a kedvenc őszi úti célod?

Nézd meg ezt is!

Chia puding villámrecept

A chia puding alapja a chia mag, ami egy igazi superfood. Magas tápanyagtartalommal rendelkezik, rendkívül …