Főoldal / Fertőtlenítés / 4 láthatatlan hely, ahol vízkőmentesíteni kell!
vízkő

4 láthatatlan hely, ahol vízkőmentesíteni kell!

Sok olyan eldugott hely van a lakásban, ahol bár szabad szemmel nem látható, de letelepedik a vízkő. A meghibásodások elkerülése érdekében nem árt ezekre a rejtett területekre is gondot fordítani!

A lerakódott vízkő a háztartások egyik legnagyobb ellensége, ugyanis rengeteg kárt okoz. A vízkő idő előtt tönkreteszi a vízvezetékeket, de a csapelemeknek és a mosógépeknek is csökkenti a hatékonyságát, valamint növeli a meghibásodás esélyét. Arról nem is beszélve, hogy a vízkő még a háztartási gépek energiafogyasztását is jelentősen fokozza.

Magát a vízkövet nagyon nehéz eltávolítani, így érdemes megelőzni a bajt és kiemelt figyelmet fordítani azokra a területekre, ahol előfordulhat a lerakódás! Ha nincsenek is szabad szemmel látható jelek a vízkőre, javasolt időnként vízkőmentesíteni!

Mutatjuk, a lakás mely pontjait kell szemmel tartani!

1. Lefolyócsövek

vízkő

A csövekben lévő vízkő felhalmozódhat, és akár 80%-ban eltelítheti a területet. Viszont a rendszeres tisztítás segítségével ezek a rétegek folyamatosan lebomlanak és nem telítődik el a cső vízkővel.

Így vízkőmentesíts: mehet az ecet a lefolyóba! A garantált siker érdekében 20%-os ecetet használj. Minél kevésbé hígítod fel, annál hatékonyabban tudja szétmarni a szennyeződéseket. De természetesen a lefolyótísztító szerekkel is próbát lehet tenni.

2. Csaptelepek

A csaptelepen is megülhet a vízkő. Sikálhatod, de nem fog egyszerűen lejönni. Éppen ezért kell itt is bevetni a régi, jól bevált módszert: az ecetet. 

Így vízkőmentesíts: némi ecet mehet egy tálba, majd egy rongyot márts bele. Miután szárazra törölted a kezelni kívánt felületet, tedd rá az ecetes rongyot és hagyd hatni egy órán keresztül. Utána vedd le a rongyot és töröld le egy szivaccsal, a vízkő le fog oldódni.

3. Vécékagyló

A vízkőnek könnyedén a WC is áldozatul eshet. Ám a szódabikarbóna és a borecet segítségével megfékezhető a vízkő pusztítása.

Így vízkőmentesíts: önts a vécébe 2,5 deciliter borecetet, majd kefével súrold át az egészet és hagyd hatni néhány percig. Ezután önts rá egy csészényi szódabikarbónát, végül ismét önts rá egy kis borecetet. Miután a két szer reakcióba lép egymással a kefe segítségével sokkal könnyebben fogod tudni lesúrolni a vízköves részeket.

4. Mosógép

A mosógépet hihetetlenül gyorsan rongálja a vízkő, ezért érdemes rendszeresen tisztítani. Megoldásként ebben az esetben is az ecetet javasoljuk.

Így vízkőmentesíts: az üres mosógép dobjába önts annyi 20%-os ecetet, hogy az látható legyen a dob alsó furatain. Ezzel a módszerrel tutira mehetsz, hogy a szer ellepi a fűtőszálat. Azért kell közvetlenül a dobba tölteni, mert ha a mosószer adagolón keresztül töltöd be az ecetet és véletlenül mellé folyik, az beszivárog a gép lemezei mögé, ahol tönkreteszi a mosógép külső fém részét. Tehát, erre mindenképp oda kell figyelni. Fontos, hogy az ecettel ne indíts mosási programot, a gépnek nem szabad működnie a vízkőoldás közben!

Nézd meg ezt is!

Epres-áfonyás pite

Epres-áfonyás pite mascarpone krémmel

Az epres-áfonyás pite egy tökéletes nyári desszert, amely friss gyümölcsök zamatos ízével kápráztat el. Ez …