Főoldal / Házi Praktikák ! / Így lehet a hűtőd mindig tiszta és rendezett

Így lehet a hűtőd mindig tiszta és rendezett

Neked is nehézséget okoz a hűtő rendben tartása? Sokan vagyunk így ezzel! A hűtő olyan, akár a Bermuda-háromszög, néha eltűnnek dolgok, néha pedig olyanok kerülnek elő, amelyekről már régen megfeledkeztünk. A szennyeződések pedig elképesztő sebességgel képesek újraképződni. Most azonban megosztunk veled néhány trükköt, amikkel véget vethetsz a hűtőben kialakuló káosznak.

Trükkök a hűtő takarításához

Rendszeres nagytakarítás

Ne felejtsd el, hogy legalább havi egyszer szükséges a hűtőket teljesen áttörölni. Ilyenkor mindent ki kell pakolni – egyben érdemes szelektálni is az ételeket – és az egész belső felületet fertőtlenítő törlőkendővel áttörölgetni. A hűtő műanyag dobozait, és az üvegpolcokat akár a mosogatógépbe is beteheted, így rengeteg munkát spórolhatsz meg magadnak.

Ne csak Te dolgozz!

Ha eleged van belőle, hogy ezt a hosszadalmas folyamatot mindig neked kell csinálni, akkor készítsetek takarítási rendet a családban, amiben le van osztva, hogy melyik hónapban, ki csinálja a hűtő nagytakarítását. Ha szeretnéd játékossá tenni a munka kiosztását, akkor egy saját készítésű szerencsekerék segítségével is kijelölhetitek a következő felelőst.

Űzd el a rossz szagokat!

A kellemetlen szagok eltüntetése ugyanúgy hozzá tartozik a hűtő takarításához. Ehhez használj hűtőszagtalanító termékeket. Hidd el sokkal szívesebben nyitod majd ki a hűtő ajtaját ezután.

Extra védelem

Ha szeretnéd megspórolni magadnak a takarítást, akkor le is takarhatod a polcokat egy fólia segítségével, de ne felejtsd el, ez nem helyettesíti a havi nagytakarítást, csak megkönnyíti azt, a kiömlő szennyeződések rászáradásának megakadályozásával.

Praktikák a rendezett hűtőhöz

Rendszerezz!

Műanyag dobozokkal, vagy kosarakkal sokkal jobban rendszerezheted a hűtőd tartalmát. Gondold át, hogy milyen kategóriában tudnád a számodra leginkább logikusan rendszerezni azokat az árukat, amik általában előfordulnak a hűtődben, és készíts elő minden ilyen kategóriának egy saját dobozt. Ügyelj rá, hogy a legjobb átlátszó tárolókat használni, hogy mindig azonnal lásd, hogy mi van bennük.

A helyes elrendezés

A legfelső polcon a gyorsan romló ételeket tartsd, így nem feledkezel meg róluk. Az alsóbb polcokra érdemes pakolni a nyers húst, és halat, hogy az esetlegesen kiszivárgó levek ne csepeghessenek át más ételekre, illetve itt egy kicsit alacsonyabb is a hőmérséklet, ami miatt tovább elállhatnak, és biztonságosabban tárolhatóak ezek az alapanyagok. Az újabb hűtők kialakítása általában egyforma, az alsó részen két fiók található, felül egy keskenyebb, alul egy magasabb, aminek állítható a páratartalma. A felső fiókban a sajtokat, felvágottakat érdemes tartani, hiszen itt sokkal rendezettebben tudjuk kezelni. Az alsó fiók a zöldségek, gyümölcsök helye, ezek tárolására a legideálisabb a kialakítása.

A forgótálca trükk

Ha már a hűtő ajtaja teljesen tele van, de még mindig el kell tenned pár üveg szószt, akkor próbáld ki ezt a trükköt! Tartsd a szószokat egy kerek tálcán, vagy doboztetőben. Így ha leghátul is van a hűtőben, egyszerűen forgathatsz rajta egyet, és máris láthatod az összes rápakolt terméket.

Használj ki minden sarkot!

Használd ki a hűtődben lévő terek adta lehetőségeket minél jobban! A nagyobb fiókokhoz használhatsz fiók elválasztókat, így itt is jobban elkülönítheted pl. a különböző zöldségeket és gyümölcsöket. Egy másik szuper trükk, ha a kisebb műanyag dobozok aljára mágneses lapot ragasztasz, kihasználhatod a hűtő oldalát is! Arra figyelj, hogy jól zárodó dobozt válassz az átalakításra. Ideális magvak, reszelt sajt, előkészített, már apróra vágott, vagy szeletelt alapanyagok tárolására.

Nézd meg ezt is!

Chia puding villámrecept

A chia puding alapja a chia mag, ami egy igazi superfood. Magas tápanyagtartalommal rendelkezik, rendkívül …